Is de vakbondslente begonnen?

De spanningen binnen de FNV over de gang van zaken rond het pensioenakkoord lijken nog steeds verder op te lopen. Er is echter ook een lichtpunt: een open brief aan de leden van de Federatieraad van de FNV met als titel: Voor een toekomstbestendige FNV! De brief is door een aantal jonge FNV’ers ondertekend en is op Internet al van veel steunbetuigingen voorzien.

Opvallend is dat de brief niet achterom kijkt. In de eerste zin wordt treurnis uitgesproken over de afgelopen periode. De rest van de brief is gericht op de toekomst! Opvallend is ook dat de brief vragen stelt en geen stellingen betrekt. Veel vragen gaan over de relatie tussen de FNV en de leden. Maar ook over de doorstroom van werknemers binnen de FNV-organisatie zélf. De vragen doen een appèl op veranderingen, zowel intern als op sociaal economisch gebied.

De ondertekenaars roepen de FNV op om te onderzoeken hoe ze jongeren weer kan boeien en binden voor de vakbeweging. En doen een concreet voorstel om jongeren – 20’ers en 30’ers – rechtstreeks te betrekken bij het zoeken naar de oplossingen voor de ontstane problemen. De brief besluit met: ‘De vakbeweging van de toekomst is niet de vakbeweging van de mensen die met pensioen gaan binnenkort. Die is van de generatie die nog 30 tot 40 jaar op de arbeidsmarkt zal zijn’, waarna de brief wordt afgesloten met ‘proud to be FNV’.

De problemen binnen de FNV lijken (mede) te maken te hebben met posities en macht van de grote ten opzichte van de kleine(re) aangesloten bonden en van bestuurders van de vakbonden ten opzichte van de vakcentrale. De briefschrijvers kiezen de weg van de dialoog op zoek naar gezamenlijke belangen. Tegelijkertijd is de brief een krachtig protest van de jonge generatie FNV’ers tegen de oudere garde.

De voorbode van de lente in vakbondsland?

De volledige open brief is te downloaden op de website van HS Arbeidsvoorwaarden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: