Verrassende FNV-verkenners!

De FNV heeft Han Noten en Herman Wijffels aangewezen als verkenners die de weg moeten wijzen naar de oplossing van de problemen waarin de grootste vakcentrale verzeild is geraakt. Vooral de keuze voor Wijffels is een verrassende: christen-democraat, afkomstig uit de christelijk-sociale beweging aan de kant van politiek en werkgevers! Volgens een bericht van de NOS moeten zij bekijken hoe het vertrouwen binnen de FNV kan worden hersteld nadat de verhoudingen zijn verstoord door verschillende visies op het pensioenakkoord.

Het is voor de FNV te hopen dat de verkenners een flinke slag dieper graven dan het NOS-bericht meldt. Het pensioenakkoord op slechts de katalysator van verschillen in visie op de toekomst van de FNV. Het gaat daarbij om twee zaken: welke mate van autonomie kunnen afzonderlijke bonden in de toekomstige FNV behouden en welke vakbondspolitieke oriëntatie zal de toekomstige FNV kiezen.

Bij de mate van autonomie gaat het om de vraag of en op welke wijze specifieke beroepsgroepen, journalisten, kappers, sporters, onderwijzers, grafici, maar ook automonteurs, schoonmakers, bouwvakkers en verpleegkundigen binnen de toekomstige FNV hun eigenheid kunnen behouden. Met andere woorden: wordt de toekomstige FNV vanuit de basis opgebouwd met vergaande autonomie, zeggenschap en bevoegdheden of van bovenaf?

Bij de vakbondspolitieke oriëntatie gaat het om de vraag of de toekomstige FNV de weg van het Manifest Naar Nieuwe Arbeidsverhoudingen kiest, gericht op co-creatie samen met werkgevers of van organising en de daarbij behorende confrontatie met werkgevers. Een keuze die nog wel eens verward wordt met de keuze voor de ene of andere politieke partij en de daaruit voorvloeiende invloed die de SP op delen van de FNV zou hebben of krijgen.

Deze keuzes en dilemma’s hebben binnen de FNV tot diepgaande verschillen van mening en verlies van onderling vertrouwen geleid, die veel verder gaan dan het pensioenakkoord. Ze gaan zelfs verder dan de FNV en hebben directe en indirecte gevolgen voor de hele vakbeweging, voor de relatie met werkgevers en de overheid en voor de Nederlandse overlegeconomie. Om die reden is de keuze voor Wijffels als verkenner begrijpelijk en verstandig.

De aanpak met twee verkenners heeft zich vorig jaar bij de oplossing van het conflict over de CAO Schoonmaak bewezen (zie informatie over X-stra© op HS Arbeidsvoorwaarden.nl). De verkenners Noten en Wijffels staan voor een veel grotere opgave. Zij moeten de weg verkennen die uiteindelijk tot de noodzakelijke hervorming van het Nederlandse Poldermodel zal leiden. Of niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: