Computerondersteund CAO-onderhandelen werkt!

Het was voor mij een week van vernieuwing! Donderdag ging ik in gesprek met het bestuurderskorps van CNV Publieke Zaak over ‘Vernieuwing in de Polder’. Aanleiding daarvoor was een discussie via Twitter met CDA-Tweede Kamerlid Eddy van Hijum en CNV PZ-bestuurder Pieter Ouderaarden, waarover het vorige CAOpinie© ging. Eén van de suggesties betrof het opheffen van de vakcentrales en decentraliseren van taken naar aangesloten vakbonden en sector/branche-raden. Daarover in CAOpinie© volgende week meer.

Eerder deze week organiseerde ik bij en met het Rotterdamse Pointlogic, bij velen bekend van het softwareprogramma F3, een experiment met computerondersteund CAO-onderhandelen. Daarvoor waren echte onderhandelaars van werkgevers en vakbonden uitgenodigd en werd er over een echte CAO-casus onderhandeld: de inzetbrieven van vakbonden en minister Donner voor de CAO Rijksoverheid.

Beide delegaties maakten gebruik van de CAO-navigatie software van Pointlogic. Daarmee kunnen zowel de eigen voorstellen als die van de andere partij worden gewaardeerd en kunnen optimale matches worden gezocht en gevonden. De software kan zowel door ieder van de CAO-partijen apart gebruikt worden, waarbij de waardering van de andere partij moet worden ingeschat, als gezamenlijk. In het experiment deden we beiden: eerst schatten beide partijen de waardering van de ander in; vervolgens wisselden we elkaars waarderingen uit. Daaruit bleek dat beide partijen elkaars waarderingen op enkele belangrijke onderwerpen schromelijk over- of onderschatten. Door de waarderingen gaandeweg uit te wisselen ontstond een veel beter beeld van elkaars belangen en bleek het gemakkelijker overeenstemming te bereiken.

De gesimuleerde onderhandelingen over de casus CAO Rijksoverheid leidden uiteindelijk tot een akkoord waarmee beide partijen tevreden waren. De waarde van de computerondersteuning is echter veel meer af te leiden uit de wijze waarop het akkoord tot stand kwam. De computer simulaties stimuleerden de interesse in elkaars belangen en bevorderden het zoeken naar gemeenschappelijke belangen zeer. Dat rechtvaardigt de conclusie dat computerondersteund CAO-onderhandelen werkt! Althans in een experimentele sessie. Het wachten is nu op CAO-partijen die er in de praktijk ‘in het echt’ eens gebruik van willen en durven maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: