Komt De Nieuwe Vakbeweging er?

De ontwikkelingen in Dalfsen, waar gisteren de FNV-bonden over de toekomst van de FNV beslisten deden me besluiten de geplande CAOpinie© van de week over het voornemen van minister Kamp om afwijking van CAO’s in crisistijd mogelijk te maken te vervangen. De oorspronkelijke CAOpinie© van de week ‘Het einde van de CAO?’ is te lezen op WordPress.

Toen ik in 1976 met mijn eerste baan bij het CNV begon was de FNV net tot stand gekomen. 35 jaar later lijkt de FNV weer te gaan verdwijnen. De werknaam voor de opvolger is De Nieuwe Vakbeweging (DNV).Over de precieze inhoud van de besluiten van Dalfsen is nog weinig bekend. Des te meer werd er gisteravond op Twitter gespeculeerd, geoordeeld en veroordeeld.

De Nieuwe Vakbeweging moet in mei 2012 de FNV vervangen. PvdA-politica Jetta Klijnsma zal als kwartiermaakster fungeren. De huidige FNV-bonden kunnen lid worden van De Nieuwe Vakbeweging, die ruimte gaat bieden voor beroepsgroepen. De Nieuwe Vakbeweging zal zich niet uitsluitend op de huidige FNV-bonden richten; ook andere bonden kunnen zich erbij aansluiten. Dat lijkt volgens veel tweets een onverbloemd appèl op bonden van CNV en MHP.

Het is natuurlijk nog te vroeg om al vergaande conclusies te trekken. In ieder geval is de FNV erin geslaagd het uiteen vallen van de grootste Nederlandse vakbeweging te voorkomen. De prijs die daarvoor wordt betaald is echter – paradoxaal – juist het opheffen van de FNV! Of daar inderdaad De Nieuwe Vakbeweging voor in de plaats gaat komen zal nog moeten blijken. Daarover zullen de huidige bij de FNV aangesloten bonden ieder voor zich moeten beslissen. Die zullen dat ongetwijfeld af laten hangen van de wijze waarop De Nieuwe Vakbeweging wordt ingevuld. En daarbij zal het niet alleen om de vorm, maar vooral om de inhoud gaan!

Jetta Klijnsma, die De Nieuwe Vakbeweging moet invullen, zal er een ‘hell of a job’ aan hebben. De opzichtige uitnodiging aan CNV en De Unie om met De Nieuwe Vakbeweging mee te doen zal haar taak eerder compliceren dan vergemakkelijken. Het is de vraag of de verkenners Wijffels en Noten hun opvolgster daarmee een dienst hebben bewezen. Ergo: het kan nog alle kanten opgaan. Krijgt voorzitter Dennis Wiersma van FNV Jong gelijk met zijn tweet ‘Ik ben erg positief, Jong heeft de toekomst?’ of komt ‘de witte rook’ van Dalfsen vooral ‘van het bluswater op het volledig door brand verwoeste huis dat FNV heette’, zoals een Bondsraadslid van Abvakabo FNV gisteravond venijnig tweette?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: