Geen politieke spelletjes met de CAO!

Na Van Hijum (CDA) en minister Kamp (VVD) is de PVV in korte tijd de derde politieke partij die de positie van sociale partners bij CAO’s ter discussie stelt. En omdat deze partijen samen een meerderheid in de Tweede Kamer hebben, kan hun ‘wil’ gemakkelijk ‘wet’ worden. De kern van de voorstellen van CDA, VVD en PVV draait om het algemeen verbindend verklaren van CAO’s. Van Hijum en Kamp willen het bedrijven gemakkelijker maken zich aan AVV te onttrekken, bijvoorbeeld in tijden van crisis. De PVV gaat nog een stap verder; die partij wil een CAO nog slechts algemeen verbindend verklaren als de meerderheid van alle werknemers in de branche ermee instemt.

In CAOpinie© heb ik eerder geschreven over de plannen van CDA en VVD. Hoewel de vakbeweging het zichzelf moet verwijten dat zij niet altijd bereid of in staat bleek de CAO-bakens in crisistijd tijdig te verzetten, wijs ik inhoudelijke bemoeienis van politiek en overheid met CAO-zaken af. De verantwoordelijkheid voor CAO’s ligt bij sociale partners en niet bij de politiek en de overheid. Ik zie geen voordelen om daar verandering in aan te brengen. De voorstellen van CDA, VVD en nu de PVV brengen mij niet op andere gedachten.

Want wat stellen de drie regeer- en gedoogpartijen eigenlijk voor? Hun voorstellen doen niets anders dan de positie van óngeorganiseerde werkgevers versterken. Immers, georganiseerde werkgevers vallen ook zónder AVV onder een afgesloten CAO. Door het voor óngeorganiseerde werkgevers gemakkelijker te maken zich aan de CAO te onttrekken maken de politici het lidmaatschap van werkgevers- en brancheorganisaties ónaantrekkelijker! En dat, terwijl zij  de afname van het aantal leden van sociale partners, in het bijzonder de vakbeweging, juist als argument gebruiken voor hun voorstellen!

De inhoud van de voorstellen van CDA, VVD en PVV overtuigen allerminst en wekken meer de indruk van politieke spelletjes met de CAO dan serieuze pogingen tot eigentijdse vernieuwing. Het is dan ook te hopen dat de drie partijen elkaar niet ‘even’ aan een politieke meerderheid helpen, maar bereid zijn om het debat te zoeken met sociale partners om échte vernieuwing en verbetering op het terrein van CAO en AVV te bevorderen!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: