Nullijn of niet? Wetenschap of gezond verstand!

Deze week stond in het teken van de discussie over de nullijn. Deelnemers staan in die discussie lijnrecht tegenover elkaar. Voorstanders menen dat de nullijn nodig is om de economische problemen het hoofd te bieden. Tegenstanders menen juist dat de nullijn de economische problemen vergroot. De voor- en tegenstanders zijn niet traditioneel in te delen in het kamp van werkgevers of vakbonden. Zelfs respectabele instanties als het Centraal Plan Bureau en De Nederlandse Bank blijken tot verschillende kampen te behoren!

Wat moet een ‘eenvoudige’ CAO-onderhandelaar met deze tweedeling? Het is natuurlijk heel verleidelijk om de weg van de minste weerstand te kiezen. Dan voegen CAO-onderhandelaars van werkgevers zich bij het kamp van de voorstanders van de nullijn en voegen hun collega’s van de vakbonden zich bij het kamp van de tegenstanders. Beiden zijn dan in het goede gezelschap van gerenommeerde economische wetenschappers en instanties.

Misschien is het beter als CAO-onderhandelaars van werkgevers en vakbonden de discussie over macro-economische voor- en nadelen van een nullijn aan deze economen en instanties overlaten. Er zal voor beide wel wat wetenschappelijks te zeggen zijn. CAO-onderhandelaars zijn van de praktijk. Laten zij vooral goed kijken naar wat binnen het eigen bedrijf of de eigen bedrijfstak mogelijk en verantwoord is. Als de internationale concurrentieverhoudingen een loonsverhoging toelaten lijkt er mij weinig tegen een loonafspraak in te brengen. Dat die de koopkracht ten goede komt wat een positieve invloed op de nationale bestedingen heeft is dan mooi meegenomen. Maar als de sector moet bezuinigen, bijvoorbeeld omdat de kosten geheel of grotendeels uit publieke middelen betaald moeten worden, kan de keuze voor de nullijn wel eens de enig begaanbare weg zijn. Vanwege verlies van werkgelegenheid dat in zulke sectoren onvermijdelijk het gevolg van loonsverhoging zal zijn.

Zo’n benadering vereist geen wetenschappelijk inzicht, maar wel een dosis gezond verstand!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: