Ideeën voor De Nieuwe Vakbeweging

Onlangs vroeg één van de ‘kwartiermakers’ naar mijn ideeën voor De Nieuwe Vakbeweging. Die heb ik graag gegeven. Hier volgt een korte samenvatting:

De vakbeweging kent van oorsprong twee niveaus: centraal de vakcentrales, decentraal voor iedere sector (metaal, drukkerijen, landbouw) en voor elk vakgebied (politie, onderwijzers) een vakbond. Door schaalvergroting en fusies kent een groot deel van de vakbeweging vandaag de dag drie niveaus: vakcentrales, vakbonden en sectoren/vakgebieden binnen de (grotere) bonden. Dat is één niveau teveel is. De vakbeweging moet terug naar twee niveaus.

Theoretisch kan dat in De Nieuwe Vakbeweging worden bereikt door de vakcentrale op te heffen of door de grotere vakbonden in sectoren en vakgebieden op te splitsen. Het eerste lijkt mij veruit het meest haalbaar. Bevoegdheden van de vakcentrale worden dan naar de vakbonden verlegd, die op hun beurt bevoegdheden naar sectoren en vakgebieden verleggen.

Als dat gebeurt vallen er drie dingen weg: de samenhang tussen vakbonden, gezamenlijke faciliteiten (zoals hulp bij belastingaangiftes) en vertegenwoordigingen de overlegeconomie. Ik vraag me af of het laatste een écht probleem is. Ook de overlegeconomie is aan vernieuwing toe. Het wegvallen van vakcentrales zal dat versnellen. Ik denk dat de overlegeconomie, net zoals de vakbeweging zelf, sterker uit zo’n gedwongen vernieuwingsproces te voorschijn komt!

Voor het faciliteren van vakbonden kan De Nieuwe Vakbeweging een professionele service organisatie oprichten, waarin alle bestaande en nieuwe diensten opgaan. Denk daarbij ook aan activiteiten op het gebied van (OR)scholing, werk-naar-werkbegeleiding en rechtsbijstand.

Voor de samenhang van de vakbonden richt De Nieuwe Vakbeweging een Landelijk Netwerk van Vak-, Beroeps- en Bedrijfsorganisaties op. Daarbij kunnen zich ook organisaties van zzp’ers, jongeren, gepensioneerden e.d. aansluiten. In het Landelijk Netwerk worden alleen die zaken uitgewisseld, afgestemd of gecoördineerd die de meerderheid van de aangesloten organisaties wil uitwisselen (als de meerderheid dat wil), afstemmen (als 2/3-meerderheid dat wil) of coördineren (als 3/4-meerderheid dat wil). Het Landelijk Netwerk wordt ingericht naar het voorbeeld van de Verenigde Naties. Lopende zaken worden verzorgd door de grotere organisaties met permanente zetels en een wisselend aantal kleinere organisaties die rouleren. Maar elk jaar komen alle bij het Landelijk Netwerk aangesloten organisaties in de Algemene Vergadering bij elkaar. Die kijkt terug op het afgelopen jaar en vooruit naar het komende jaar, maar groeit vooral uit tot een jaarlijkse bron van ideeën, innovaties en noviteiten op het gebied van arbeid!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: