SER-advies over CAO tegen wil en dank!

Deze week zorgde minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor ophef toen hij de SER advies vroeg over de toekomst van de CAO. Als argumenten voor de adviesaanvraag noemt Kamp de individualisering en de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Representativiteit van vakbonden is volgens de minister ook een aspect dat in het SER-advies moet worden meegenomen.

Sociale partners reageerden als door een wesp gestoken. De FNV vindt dat de adviesaanvraag ‘op een raar moment komt’. “Het had voor ons niet gehoeven”, zegt een woordvoerder van de grootste vakcentrale. Ook werkgeversorganistie AWVN ‘ziet geen directe aanleiding voor een advies over de CAO’. Respresentativiteit vindt de AWVN geen probleem zolang de vakbonden het algemene werknemersbelang dienen.

De reacties zijn wel te begrijpen. ‘Ongevraagde diensten zijn zelden welkom’, leerde ik al van mijn moeder. Op ‘zorg’ van de minister voor ‘hun’ CAO zitten sociale partners niet te wachten. Toch is een defensieve reactie niet verstandig. De toekomst van de CAO leidt regelmatig tot kritische vragen. Bijvoorbeeld in het recente boekje Liever Lobbyen van journalist Arjan Zweers. Bovendien vindt op dit moment in vrijwel iedere CAO-sector op één of andere wijze al discussie plaats over vernieuwing van de CAO met het oog op de toekomst.

De adviesaanvraag van minister Kamp kan beter als een kans worden gezien om de positie van de CAO voor de toekomst te bepalen. Door overtuigende antwoorden te geven op vragen die terecht bij de CAO worden gesteld. Als sociale partners bereid en in staat zijn om hun eigen core-business, wat de CAO is, kritisch onder de loep te nemen verschaffen ze zichzelf juist een sterke positie in het maatschappelijk en politieke debat dat onvermijdelijk zal volgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: