Workshop Puzzelend CAO-onderhandelen!

Afgelopen jaren heb ik samen met Wilco Brinkman, werkzaam bij a-advies, voor het NCSI, het Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie, dat helaas per 1 april 2012 is beëindigd, drie keer een zogeheten Wasstraat CAO’s begeleid. Aan de Wasstraat CAO’s deden partijen bij bedrijfstak- en ondernemings-CAO’s mee die op een andere manier met elkaar wilden onderhandelen: samen met elkaar in plaats van tegenover elkaar.

Om CAO-partijen daarbij op weg te helpen hebben we een methode ontwikkeld, waarbij CAO-partijen niet langer als touwtrekkers, maar meer als puzzelaars te werk gaan. Traditionele CAO-onderhandelingen starten met het uitwisselen van voorstellenbrieven. De focus blijft in zulke onderhandelingen vaak gericht op het realiseren van de eigen voorstellen en het voorkomen van (sommige) voorstellen van de andere partij. Dat leidt niet zelden tot een vorm van onderhandelen die het best met touwtrekken te vergelijken is. De winst van de ene partij is het verlies van de andere partij. Het meest optimale resultaat voor beide CAO-partijen is meestal een compromis waarmee geen van beide partijen echt tevreden is.

In de Wasstraat CAO’s gingen we op een andere manier te werk. We vroegen beide partijen hun voorstellen op bouwstenen te schrijven. Vervolgens vroegen we partijen om met behulp van zoveel mogelijk bouwstenen samen aan de CAO te bouwen. Deze vorm van onderhandelen kan het best met puzzelen vergeleken worden. Partijen werken samen aan het resultaat en de bijdrage van de ene partij brengt ook de andere partij dichter bij dat resultaat. Dat nodigt die partij uit om ook aan het resultaat bij te dragen. Het optimale resultaat van deze manier van onderhandelen bleek steeds consensus op basis van de belangen van beide partijen.

Met de ervaringen die we in de Wasstraat CAO’s hebben opgedaan, hebben we de Workshop Puzzelend CAO-onderhandelen ontwikkeld. De workshop is bestemd voor CAO-onderhandelaars van vakbonden en werkgevers(organisaties). Heb je belangstelling voor deze workshop? Laat het me per e-mail weten. Je ontvangt dan informatie over het programma en de kosten van de workshop. Datum en locatie voor de workshop bepalen we in overleg met de deelnemers.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: