Hoe nieuw wordt De Nieuwe Vakbeweging?

Deze week – op 1 mei Dag van de Arbeid – presenteerden de kwartiermakers onder leiding van PvdA-politica Jetta Klijnsma de contouren voor De Nieuwe Vakbeweging. De belangrijkste vraag aan de kwartiermakers lijkt mij: hoe nieuw wordt De Nieuwe Vakbeweging? Het antwoord zou te vinden moeten zijn in het 65 pagina’s tellende ‘De ontwikkeling van de nieuwe vakbeweging’.

Wordt De Nieuwe Vakbeweging een pluriform en inspirerend netwerk dat ruimte biedt aan organisaties en groeperingen van vakgenoten en beroepsgroepen, jongeren en ouderen, zzp’ers en uitkeringsgerechtigden of een ongedeelde vakbond waarvan iedereen lid moet worden?

De kwartiermakers hebben ervoor gekozen niet te kiezen, maar te proberen het een met het ander te combineren. Iedereen is in De Nieuwe Vakbeweging welkom, maar wordt automatisch lid van de nieuwe alles overkoepelende organisatie. De voorzitter daarvan wordt rechtstreeks door alle leden gekozen en gecontroleerd door een gezamenlijk ledenparlement.

De naam van De Nieuwe Vakbeweging gaat bestaan uit een overkoepelende naam, zoals FNV en CNV nu, en een sub-naam, zoals bouwbond, politiebond en onderwijsbond nu.

De kwartiermakers doen geen voorstellen voor de werkorganisatie en de contributiesystemen, maar zien wel een toekomstperspectief van samenvoeging tot één organisatie en één systeem. Vooralsnog wordt volstaan met een gezamenlijke facilitaire dienst met een eigen directeur.

De kwartiermakers hebben gekozen voor het compromis. Daarin schuilt tevens de Achilleshiel. Doordat de kwartiermakers geen échte keuze hebben gemaakt kunnen en zullen voorstanders van beide modellen hun eigen gelijk blijven zoeken. De voorzitter van FNV Bondgenoten Henk van der Kolk nam daar bij de presentatie een voorschot op door de voorstellen te beschouwen als mogelijkheden voor ‘een overgangsfase’, waarin alle huidige bonden toegroeien naar een ongedeelde vakbond. Als die handschoen wordt opgepakt zijn de kwartiermakers terug bij af!

Vernieuwing van het bestaande vraagt om structuurvernieuwing en vooral cultuurvernieuwing. De kwartiermakers hebben zich, naar eigen zeggen, vooral op het eerste toegelegd. De vraag is of de voorgestelde structuur voldoende ruimte en inspiratie geeft voor een nieuwe cultuur.

Tags: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: