VNG toont zich betrouwbare CAO-partij!

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft de arbeidsverhoudingen in Nederland deze week een grote dienst bewezen! Onder aanvoering van het College van Arbeidszaken, dat de onderhandelingen over de CAO Gemeenten met de vakbonden voert en haar voorzitter de Rotterdamse wethouder en loco-burgemeester Jantine Kriens, besloot het Bestuur van de VNG het principeakkoord over de CAO Gemeenten ongewijzigd aan de gemeenten voor te leggen.

Het College van Arbeidszaken (CvA) had over het principeakkoord langdurig met de vakbonden onderhandeld. Op een wijze die respect verdient: ondanks de moeilijke financiële situatie van veel gemeenten bood het CvA een bescheiden loonsverbetering in ruil voor afspraken over modernisering van de CAO op het gebied van loopbaanontwikkeling, mobiliteit, werk-naar-werk en flexibele werktijden. Vakbonden vonden dat lang onvoldoende, maar het CvA hield voet bij stuk. Met het (mislukte) Catshuisoverleg in het vooruitzicht besloten vakbonden er uiteindelijk toch mee in te stemmen. Ook dat getuigt van inzicht en moed!

Afgelopen week dreigde minister Spies van Binnenlandse Zaken echter een spaak in het wiel te steken. Zij vond de afgesproken loonsverhoging in strijd met de afspraken in het zogenaamde Kunduz-akkoord. Daarin was immers de nullijn voor ambtenaren afgesproken! De minister liet het niet bij die mening, maar riep de VNG op het CAO-akkoord te herzien en dreigde met het nemen van financiële maatregelen als dat niet zou gebeuren.

De opstelling van de minister is om meer redenen af te keuren. In het sectorenmodel dat de publieke sector opdeelt in CAO-sectoren is de VNG en niet de minister van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk voor de CAO Gemeenten. Het is ook niet zo dat de CAO Gemeenten het Rijk meer geld kost. Gemeenten moeten dat uit eigen middelen betalen. De minister zette met haar oproep de Nederlandse arbeidsverhoudingen op het spel. Als de overheid onder druk van politieke afspraken op gemaakte CAO-afspraken mag terugkomen is het uitgangspunt ‘afspraak is afspraak’ nergens meer veilig. Dat zou de basis wegslaan onder de Nederlandse arbeidsverhoudingen. Die schade zou het akkoord over de CAO Gemeenten ver overstijgen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: