Samen Sterk in De Nieuwe Vakbeweging! (Gastcolumn)

Gastcolumn van Liane den Haan, algemeen directeur ANBO, aangesloten bij de FNV.

De huidige FNV wordt gestuurd vanuit de macht. Grote bonden hebben het voor het zeggen, ook op de dossiers die qua deskundigheid wellicht tot de kleinere bonden behoren. Hierdoor ontstaat ongelijkwaardigheid in de besluitvorming. Uiteindelijk heeft dit inzake het Pensioendossier tot een vertrouwensbreuk geleid.

We leven in een veranderende samenleving en politieke werkelijkheid. De vakbeweging heeft veel betekend voor onder andere de emancipatie van de werknemers in Nederland. Wil de vakbeweging succesvol blijven zal de transformatie naar een moderne belangenbehartiger moeten worden gemaakt. Als belangenbehartiger zullen wij opnieuw onze toegevoegde waarde moeten bewijzen.

De toekomst van een organisatie is er niet zomaar; die maak je! Daar heb je een visie voor nodig. Een ambitieus, gedurfd en origineel beeld van de toekomst. Wat voor soort organisatie willen we zijn? Wat is dan ons wensbeeld voor de toekomst? Met een nieuwe visie moeten wij inspirerend ricjting geven! Maar hoe doe je dat als er geen gezamenlijke visie is?

Een deel van de bij de FNV aangesloten bonden wil op centralistische wijze sturing geven aan een ongedeelde vakbeweging. Kort gezegd, dan blijft alles georganiseerd op macht. Er ligt een plan waarin drie grote bonden (FNV Bondgenoten, Abvakabo FNV en FNV Bouw, HS) aangeven dat zij dan die ongedeelde vakbeweging zullen zijn. Een nieuwe vakcentrale.

Een ander deel wil meer van uit de autonomie van de bonden werken. Herkenbaar en dichtbij de leden. Goed voor de belangenbehartiging en als sleutelbegrip ‘werken op de inhoud’. Ook deze bonden hebben hierover nagedacht en dit aan papier toevertrouwd.

En dan ligt er nog het plan van de kwartiermakers (onder leiding van Jetta Klijnsma, HS). Daar zijn alle bonden het over eens: volstrekt onvoldoende! Compromis op compromis en niet vernieuwend genoeg. De kloof is dus groot.

Onze leden vormen ons bestaansrecht. In een samenleving waarin iedereen zoveel mogelijk de eigen regie wil houden is men niet meer zo geneigd zich aan te sluiten bij traditionele verenigingen. Onze organisaties zullen zich moeten inzetten op het leveren van producten en diensten die passen bij deze ontwikkeling. In de belangenbehartiging zullen we de verbinding moeten zoeken. Onze dienstverlening moet dichtbij de mensen zijn. Pas dan zijn we echt Samen Sterk!

Liane den Haan, algemeen directeur ANBO

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: