Nieuwe naam voor Flex & Zeker Werk!

Deze week nam ik deel aan de conferentie Nieuw Dutch Design voor Flex & Zeker Werk. Een initiatief dat de grondlegger van flexicurity professor Ton Wilthagen op Twitter startte en dat uitmondde in een conferentie met meer dan 100 deelnemers uit alle geledingen: werkgevers, vakbonden, wetenschap, adviseurs en instellingen op het gebied van arbeidsverhoudingen.

Of de conferentie een Nieuw Dutch Design voor Flex & Zeker Werk gaat opleveren is de vraag, maar de ingrediënten daarvoor lijken na de conferentie wel voorhanden. Die werden verdeeld over maar liefst 10 aspecten: contracten, scholing & leren, pensioen & hypotheek & fiscaliteit, arbeidsongeschiktheid & ziekte, WW & inkomensderving, van werk naar werk, van niet-werk naar werk, inzetbaarheid & gezondheid, werk & privé & arbeidstijden en transitie werk/baan.

Een aspect dat ontbreekt is de psychologische kant van Flex & Zeker Werk. Waarom krijgt de een bij Flex & Zeker Werk een brede smile op het gezicht, terwijl de ander bij hetzelfde woord rode vlekken krijgt? Want dat is wat in veel sectoren aan de CAO-tafel gebeurt! Zoals zo vaak berusten beide emoties, zowel de brede smile als de rode vlekken, meer op beelden van de werkelijkheid dan op de werkelijkheid zelf. 

De brede smile wordt veroorzaakt door het beeld van werknemers die alleen werken op tijden dat de klant dat wenst, terwijl leegloopuren en overwerk worden voorkomen. De rode vlekken ontstaan door het beeld van werknemers die te pas en te onpas worden opgeroepen of naar huis worden gestuurd, zonder enige zeggenschap over werk- en rusttijden en zonder rekening te houden met hun privéverplichtingen.

Emoties gebaseerd op beelden van de werkelijkheid kunnen beter worden vervangen door de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de werkelijkheid zelf. Het is immers het gezamenlijk belang van werkgevers en werknemers dat klanten, die hun bestaansrecht zijn, optimaal bediend worden. En het is ook het gezamenlijk belang dat werknemers dat optimaal kunnen combineren met hun privéverplichtingen. Dat bevordert gezond, gemotiveerd en prettig werken wat uiteindelijk ook weer in het belang van klanten is!

Emotionele reacties op Flex & Zeker Werk zijn hardnekkig. De psychologische kant ervan is misschien wel gebaat bij een andere benaming voor Flex & Zeker Werk die recht doet aan de onderliggende belangen van werkgevers en werknemers: Doelmatige & Duurzame Inzet! 
En dan maar hopen dat de smile blijft en de rode vlekken verdwijnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: