De unieke positie van de vakbondsbestuurder!

Vorige week verzorgde ik samen met Wilco Brinkman van a-advies de Workshop ‘Puzzelen in plaats van Touwtrekken’ over puzzelend CAO-onderhandelen. De deelnemers waren verdeeld over werkgevers(organisaties) en vakbonden uit het bedrijfsleven, zorg en (semi) overheid en een tweetal paritair secretarissen. De workshop is mede gebaseerd op de kennis en ervaring die Wilco en ik samen opdeden als begeleiders van de Wasstraat CAO’s ten behoeve van het – inmiddels beëindigde – Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie (NCSI).

In de workshop besteden we aandacht aan de principes van win-win onderhandelen en aan de belangrijkste eigenschap van een onderhandelaar: luisteren! Een simpele oefening, waarbij een eenvoudige boodschap via-via wordt doorverteld, leert hoe moeilijk écht luisteren naar anderen is. Terwijl het in onderhandelingen de énige manier is om de informatie te verkrijgen die nodig is om de juiste beslissingen te nemen! Echt luisteren is te vergelijken met het ausculteren van de arts met de stethoscoop: informatie verzamelen om de juiste diagnose te stellen en de juiste actie te laten volgen.

De deelnemers aan de workshop besteden een deel van de tijd aan daadwerkelijk puzzelend CAO-onderhandelen. De wederzijdse voorstellen worden op puzzelstukken of bouwstenen geschreven die op tafel worden neergelegd. Beide delegaties staan rondom de tafel en bouwen al puzzelend met elkaar aan de CAO. Stukken waarover geen overeenstemming bestaat mogen terzijde gelegd worden, maar dat is puzzelende onderhandelaars veelal hun eer te na. De dynamiek die tijdens het puzzelend onderhandelen ontstaat is onvergelijkbaar met die van traditionele CAO-onderhandelingen aan weerszijden van de onderhandelingstafel!

Tijdens de voorbereiding van het puzzelend onderhandelen, waarbij de vakbondsbestuurders in de rol van werkgever kropen en andersom, merkte één van de deelnemers op hoe uniek de positie van de vakbondsbestuurder ten opzichte van de werkgever eigenlijk is. Anders dan werknemers, klanten, collega’s, concurrenten en leveranciers is de vakbondsbestuurder geheel onafhankelijk van en gelijkwaardig aan de werkgever. In onderhandelingen, maar ook in één op één gesprekken. Dat is inderdaad een unieke positie die in de discussie over de toekomst van de vakbeweging te weinig aandacht krijgt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: