Tijdens de verbouwing gaat de verkoop door!

Vorige week gaf de nieuwe voorzitter van de FNV Ton Heerts een uitgebreid interview aan NRC Handelsblad. Daarin legt Heerts, die tevens leiding geeft aan de vernieuwing van de FNV, uit waarom de FNV niet beschikbaar is voor het voeren van overleg met de centrale werkgeversorganisaties over een sociaal akkoord. Die hadden de FNV daartoe uitgenodigd. Het CNV liet bij monde van voorzitter Smit weten wel aan het overleg te willen deelnemen.

De weigering van de FNV om centraal overleg te voeren is opvallend. In de eerste plaats omdat het één van de belangrijkste taken van de vakcentrale is. De aangesloten vakbonden voeren het overleg met de werkgevers in bedrijven en sectoren over CAO’s, de vakcentrales – FNV, CNV en MHP – voeren het overleg met het kabinet en de centrale werkgeversorganisaties. In de tweede plaats is het momentum voor centraal overleg tussen werkgevers en werknemers er vanwege de komende verkiezingen. Die bieden hen immers de mogelijkheid om met gezamenlijke standpunten de richting van het nieuwe kabinet op sociaal-economisch gebied te beïnvloeden. In de derde plaats vraagt de economische crisis van werkgevers en werknemers dat zij er alles aan doen om samen naar oplossingen voor de problemen te zoeken.

Waarom laat de FNV het afweten? Ton Heerts geeft twee redenen. De eerste reden heeft te maken met de interne problemen van de FNV. De FNV is volgens Heerts gewoonweg niet in staat zijn rol in het centrale overleg naar behoren te vervullen. Heerts zegt letterlijk: “Wientjes denkt dat wij er als vakbeweging nog zijn. Maar dat is een misverstand. We zijn er voor een belangrijk deel niet meer.” De tweede reden heeft te maken met het gebrek aan vertrouwen in de werking van het poldermodel. Heerts zegt niet meer te willen deelnemen aan overleg dat niet tot resultaten leidt die door de leden van de vakbeweging worden gewaardeerd. Hij wijst er op dat de vakbeweging de afgelopen jaren herhaaldelijk met lege handen achter bleef. Daar past de FNV volgens Heerts in de toekomst voor.

Heerts meldt in het interview ook dat hij wel heeft gesproken met de nieuwe voorzitter van de Sociaal-Economische Raad. Die kan met de opstelling van de grootste vakcentrale onmiddellijk aan de slag met de herinrichting van de Nederlandse polder. Maar van de FNV mag worden verwacht dat ze in de tussentijd aanspreekbaar blijft. De verkiezingen wachten niet op de voltooiing van De Nieuwe Vakbeweging. De crisis evenmin. Ook voor de FNV geldt: tijdens de verbouwing gaat de verkoop door!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: