Geen heimwee naar de Polder!

Men zegt wel eens dat je de waarde van iets pas goed beseft als je het kwijt bent. Zo lijkt het ook met de Polder te gaan. In een ingezonden brief in De Volkskrant mijmert econoom Mathijs Bouman (de schrijver van het prachtige boekje over marktwerking De Elektrische Spijkerbroek) dat we ‘de vakbeweging van de jaren negentig nodig hebben, toen de Polder nog werkte…’. Daarmee bedoelt Bouman de vakbeweging die ‘constructief meedenkt over bezuinigingen en hervormingen’ en die ‘soms ook ja zegt en niet altijd nee’.

Mathijs Bouwman, inmiddels bij velen bekend van RTL Z en DWDD, reageert daarmee op de FNV-campagne De Sociale Woestijn, gericht op de verkiezingen van 12 september en tegen de Kunduz-plannen. Bouman vind dat de FNV zichzelf met de campagne ‘overschreeuwt’ en dat ze ‘de eigen interne strijd vertaalt in stoere praat’. Ik vind Boumans kritiek op De Sociale Woestijn een beetje zwaar op de hand. De campagne maakt overduidelijk gebruik van overdrijving. Wie daaraan twijfelt moet het karikaturale Lucky Luck-filmpje nog maar een op You Tube bekijken.

Wat mij intrigeert is de heimwee die in de ingezonden brief van Mathijs Bouman doorklinkt naar de Polder van weleer. Wie de huidige crisis op zich in laat werken en doorgrondt – en daar acht ik Bouman bij uitstek toe in staat – zal tot de conclusie komen dat deze de samenleving fundamenteel verandert. Ook op sociaal-economisch terrein. Er zullen – rechtsom of linksom – keuzes gemaakt moeten worden die de samenleving ingrijpend zullen veranderen. Het gaat daarbij niet langer om het verdelen van een steeds groter wordende koek. En-en zal op tal van terreinen veranderen in of-of. Dat geldt voor CAO’s, voor sociale plannen en voor pensioenen.

Die veranderingen maken een terugkeer naar de Polder van de jaren negentig niet alleen onmogelijk, maar ook ongewenst. Er zijn nieuwe verhoudingen en verbanden nodig die het mogelijk maken de noodzakelijke keuzes tijdig te maken. Deskundigen als Mathijs Bouman zouden er goed aan doen partijen – vakbonden én werkgevers! – daartoe op te roepen. Het is te hopen dat heimwee naar het verleden daarbij plaats maakt voor visie op de toekomst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: