Wasstraat CAO werkt (nog steeds)!

Het Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie (NCSI) dat dit voorjaar zijn deuren sloot kende het project Wasstraat CAO. Het idee van de Wasstraat CAO was om CAO-partijen met hun CAO door de denkbeeldige wasstraat te laten rijden om er opgefrist uit te komen. De Wasstraat CAO bestond als regel uit drie sessies van elk een dagdeel:
1. Het bepalen van de routekaart. 2 Gluren bij de buren. 3 Rugzak vullen voor onderweg.

Bij het bepalen van de routekaart stelden CAO-partijen, die met de volledige delegaties aan de Wasstraat deelnamen, hun gezamenlijke doelstelling(en) vast. Die kon(den) betrekking hebben op de inhoud van de CAO, bijvoorbeeld afspraken over duurzame inzetbaarheid, combinatie werk en privé, flexibiliteit en productiviteit, maar ook op het CAO-proces: hoe willen CAO-partijen zich tot elkaar verhouden? Willen ze vechtend of puzzelend onderhandelen?

Het gluren bij de buren werd verzorgd door de beide Wasstraat-begeleiders, waarvan er één een werkgevers’kleur’ en de ander een vakbonds’kleur’ had. Zij zochten naar CAO-sectoren waar al afspraken waren gemaakt die voor de deelnemende CAO-sector als good practice gebruikt kon worden. Vaak moesten voorbeelden ‘vertaald’ worden naar de eigen CAO-sector.

Het vullen van de rugzak voor onderweg stelde CAO-partijen in staat om kennis en ervaring die in de Wasstraat CAO was opgedaan mee te nemen naar de komende CAO-onderhandelingen.

Tijdens het voortbestaan van het NCSI is een aantal sectoren met succes door de denkbeeldige Wasstraat CAO gereden. Met het verdwijnen van het NCSI is het project Wasstraat CAO ook geëindigd. Dat geldt echter niet voor het onderliggende gedachtegoed. HS Arbeidsvoorwaarden, die betrokken was bij de begeleiding van een aantal wasstraten, biedt CAO-sectoren die daarvan gebruik willen maken de mogelijkheid om het gedachtegoed van Wasstraat CAO te blijven gebruiken. Samen met CAO-partijen kan een Wasstraat CAO op maat gemaakt worden aansluitend bij de behoeften van beide CAO-partijen. Voor de begeleiding werkt HS Arbeidsvoorwaarden samen met collega organisaties die ook bij het NCSI en/of het project Wasstraat CAO betrokken waren. Voor informatie: mail wasstraat@hsarbeidsvoorwaarden.nl.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: