CAO-vernieuwing is in!

CAO-vernieuwing is in! In veel sectoren zoeken CAO-partijen naar fundamentele veranderingen in de CAO. HS Arbeidsvoorwaarden is inmiddels betrokken (geweest) bij enkele tientallen CAO’s waarbij op één of andere wijze vernieuwing aan de orde is. Soms slagen CAO-partijen er in de gewenste vernieuwing in de CAO door te voeren, soms slagen ze daar niet in.

Een belangrijke succesfactor voor het slagen van CAO-vernieuwing is een gezamenlijke visie. Als die door CAO-partijen wordt gedeeld leidt die er in de praktijk vaak toe dat CAO-partijen zich op een andere manier tot elkaar verhouden en anders over de CAO onderhandelen. Doorslaggevend verschil is dat CAO-partijen dan meer samen met elkaar dan tegenover elkaar werken aan de totstandkoming van de CAO. Puzzelen in plaats van touwtrekken!

Kernwaarden van de visie die aan geslaagde CAO-vernieuwing ten grondslag liggen zijn verantwoordelijkheid en vertrouwen. Medewerkers die verantwoordelijkheid nemen en organisaties die hen daarin vertrouwen en hen daarvoor de ruimte geven. Als daarvoor wordt gekozen kan CAO-vernieuwing meestal niet lang uitblijven, omdat veel bestaande CAO’s juist niet uitgaan van verantwoordelijkheid en vertrouwen. Integendeel.

Verantwoordelijkheid en vertrouwen liggen ook ten grondslag aan Het Nieuwe Werken. Dat rechtvaardigt de veronderstelling dat Het Nieuwe Werken (HNW) en CAO-vernieuwing hand-in-hand gaan. Of dat zo is kan echter niet worden vastgesteld. Een overzicht van CAO-afspraken over HNW blijkt niet beschikbaar. Niet bij het Ministerie van SZW en ook niet bij de Stichting Het Nieuwe Werken Werkt, waarin werkgevers en werknemers samenwerken.

Meer inzicht in het verband tussen HNW en CAO-vernieuwing en de daaraan ten grondslag liggende kernwaarden kan sectoren die CAO-vernieuwing nastreven ongetwijfeld verder helpen. Daarom doe ik graag een oproep om voorbeelden te melden van geslaagde combinaties van HNW en CAO-vernieuwing. Ik zal ze, als ze er zijn, graag in CAOverzicht© vermelden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: