CAO en loonbeslag

Onlangs bereidde ik een werkgeversdelegatie voor op de komende CAO-onderhandelingen. Door een van de deelnemers werd de vraag gesteld: kunnen we in de CAO iets doen aan het toenemende aantal loonbeslagen? Op dat moment zagen we de CAO niet als de oplossing.

Deze week sprak ik iemand die werkgevers en werknemers helpt om bij een loonbeslag de negatieve gevolgen voor beiden zo beperkt mogelijk te houden. Die gevolgen kunnen namelijk veel verder gaan dat de administratieve rompslomp voor de werkgever. Denk aan de tijd die de werknemer soms in werktijd besteedt aan contacten met de schuldeisers, de stress die daarmee gepaard gaat en die niet zelden leidt tot toenemend ziekteverzuim.

De hulp bestaat in zulke situaties uit twee activiteiten. In de eerste plaats wordt nagegaan of de hoogte van het loonbeslag in overeenstemming is met de richtlijnen opgesteld door de NVVK, de branchevereniging voor schuldhulpverlening. Niet zelden is het loonbeslag tweemaal zo hoog als deze richtlijnen en kan het direct aanzienlijk worden verlaagd! Daarnaast bestaat de hulp uit budgetcoaching die de werknemer helpt de oorzaak van het schuldenprobleem op te sporen en aan te pakken. Op deze manier worden de nadelige gevolgen van een loonbeslag beheersbaar gemaakt. In het belang van de werknemer, maar ook van de werkgever!

Uiteraard zijn hieraan kosten verbonden. Hoewel die beperkt zijn kunnen ze voor werknemers met een schuldenprobleem een drempel vormen. Soms zal de werkgever besluiten de kosten voor zijn rekening te nemen. Maar zelfredzaamheid is vaak veel beter. Een toenemend aantal CAO’s kent een persoonlijk budget voor scholing, loopbaanontwikkeling of duurzame inzetbaarheid. Zulke budgetten kunnen ook beschikbaar gesteld worden voor hulp bij loonbeslagen. Op die manier kan de CAO toch iets doen aan het probleem van toenemende loonbeslagen.

Meer informatie over hulp bij loonbeslag: Budget de Baas, Anneke de Bruin, www.budgetdebaas.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: