Vakcentrales blijven in zwaar weer!

Na FNV en CNV wordt nu de derde vakcentrale MHP geconfronteerd met het vertrek van een aangesloten vakbond. Deze week maakte vakbond De Unie bekend dat het lidmaatschap van de MHP op 1 januari 2013 wordt beëindigd. De Unie noemt gesprekken tussen MHP en het Ambtenarencentrum als reden voor het vertrek. Aansluiting van het Ambtenarencentrum zou de MHP te ‘gouvernementeel’ maken.

Het vertrek van De Unie uit de vakcentrale MHP staat niet op zichzelf. Eerder besloten enkele bij de FNV aangesloten vakbonden niet mee te gaan naar de nieuwe vakbeweging die de FNV gaat opvolgen en traden de vakbonden van politie en militairen uit het CNV. De aansluiting bij een vakcentrale is voor vakbonden niet meer vanzelfsprekend. Daarvoor zijn twee belangrijke redenen aan te geven.

De eerste reden is de schaalvergroting van veel vakbonden. Dat maakt hen onafhankelijker en minder afhankelijk van samenwerking in een vakcentrale. Paradoxaal heeft de schaalvergroting ook tot gevolg dat kleinere vakbonden zich vanwege de toegenomen invloed van grote vakbonden binnen vakcentrales daar ook niet meer zo op hun gemakt voelen. De tweede reden is dat de invloed van de vakcentrales is afgenomen. Met de komst van de Paarse Kabinetten is de invloed van de vakcentrales en de organen waarin zij participeren, zoals de SER, afgenomen en dat is, afgezien van enkele tijdelijke oplevingen, vooralsnog blijvend gebleken. De uitspraak van werkgeversvoorman Wientjes na het gesprek met de kabinetsinformateurs dat ‘de polder terug is’ lijkt daaraan nog niet heel veel te veranderen. Het lijkt er op dat grote aangesloten vakbonden de vakcentrales zelf te weinig speelruimte gunnen om hun oude rol terug te winnen.

De conclusie lijkt onontkoombaar dat de combinatie van grote vakbonden en vakcentrales geen toekomst heeft. Dat betekent dat een van beide zal moeten verdwijnen. Maar de recepten daarvoor, opsplitsen van grote vakbonden of samenvoegen tot een ongedeelde vakbeweging, lijken ook niet haalbaar. Dat betekent dat de vakcentrales voorlopig in zwaar weer zullen blijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: