Kabinet blijf bij je leest!

Tussen alle commotie over de inkomensafhankelijke zorgpremie door hoorde ik deze week de nieuwe minister van onderwijs Jet Bussemaker pleiten voor het ontslaan van leerkrachten die niet goed functioneren. Had de kersverse bewindspersoon behoefte aan een uitspraak die past bij een politica die ‘streng en niet bang is’, zoals zij in een recent interview getypeerd wordt?

Op de website van de Algemene Onderwijsvakbond valt te lezen dat de minister haar tanden er niet echt in hoeft te zetten. De FNV-vakbond van onderwijzend personeel noemt het voornemen uit het Regeerakkoord Rutte II dat Bussemaker citeert ‘een niet bestaand probleem’ en meent dat het ‘onzin’ is dat slecht functionerende leraren nu niet zouden kunnen worden ontslagen.

Hoe het zij, Regeerakkoord en minister begeven zich op een terrein dat niet van hun is. In het onderwijs is de werkgeversrol gedecentraliseerd naar de leiding van de scholen. Die hebben werkgeversorganisaties opgericht met het doel de werkgeversrol in het onderwijs verder te professionaliseren. Daarmee is de directe rol van de minister op het terrein van cao en arbeidsvoorwaarden uitgespeeld, net zoals dat al langer in bijvoorbeeld de zorg het geval is.

Het is voor werkgeversorganisaties in sectoren die met publiek geld worden gefinancierd niet gemakkelijk om hun rol te vervullen. Onderhandelen met vakbonden over arbeidsvoorwaarden vereist een zekere armslag, die hen niet zelden door (financieel) beleid van overheden wordt ontnomen. Dezelfde overheden die van de werkgeversorganisaties verwachten dat zij hun rol in het overleg met vakbonden volwaardig vervullen.

Minister Bussemaker, die nota bene tot voor kort als voorzitter leiding gaf aan een werkgeversorganisatie(!), gaat met haar uitspraak over ontslaan van slecht functionerende leraren op de werkgeversstoel zitten. Het is in het belang van volwassen arbeidsverhoudingen te hopen dat het nieuwe kabinet daar geen gewoonte van gaat maken.

Tags:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: