Jong FNV en CNV willen nieuwe vakbondstop!

Gisteren hebben de voorzitters van Jong FNV Dennis Wiersma en Jong CNV IJmert Muilwijk de Nieuwe Top gelanceerd. Op de website Nieuwe Top pleiten zij 30 jaar na dato voor een nieuw Akkoord van Wassenaar. Maar zij pleiten ook voor interne verjonging van de vakbeweging. ‘Het is tijd voor verandering! Nieuwe visie, nieuwe mensen’. Via de website kunnen jongeren tot 35 jaar zich melden als kandidaat voor topfuncties in de vakbeweging.

Op de social media, zoals Twitter is enthousiast gereageerd op het initiatief. Veel jonge, maar ook oudere vakbondsbestuurders betuigen hun steun aan het initiatief. De jongerenorganisaties lijken het momentum te hebben gevonden. Enige tijd geleden pleitte hoogleraar Ton Wilthagen in een interview voor verjonging van cao-onderhandelaars bij vakbonden. Toen ik daarover een CAOpinie© schreef kreeg ik positieve, maar ook nog veel (en heftige) negatieve reacties.

Verjonging van de vakbeweging is nodig. Niet zozeer uit kritiek op de oudere generatie bestuurders, maar omdat de vakbeweging jongeren op dit moment onvoldoende aan lijkt te spreken. Dat kan wellicht veranderen als naast het beleid, ook het ‘gezicht’ van de vakbeweging drastisch wordt verjongd. Daar hoort natuurlijk wel de waarschuwing bij dat jong zijn alléén niet voldoende is om de vakbewging door zwaar weer te loodsen!

Het momentum blijkt niet alleen uit de vele positieve reacties. Op dit moment zijn (toevallig?) veel topposities binnen de vakbeweging vacant. De voorzitters van FNV Bouw en CNV Onderwijs zitten sinds de laatste verkiezingen in de Tweede Kamer. De voorzitter van FNV Bondgenoten heeft aangekondigd te zullen vertrekken. Kortom, op een aantal topposities in de vakbeweging kan de spreekwoordelijke daad snel bij het woord worden gevoegd.

Maar voor een echte doorbraak is méér nodig. Daarvoor zal ook gekeken moeten naar de gezichtsbepalende functies van voorzitter van de – op dit moment noodlijdende – vakcentrales. Ook daarvoor geldt dat niet zozeer kritiek op voorgangers, maar de noodzaak van vernieuwing en verjonging leidend moet zijn. Dat vraagt leiderschap, juist van de huidige vakbondstop!

Op het moment dat ik dit schrijf zie ik een opvallende tweet: ‘Support van @jaapsmitcnv en Ton Heerts voor #nieuweTop’. We zullen zien hoe ver die support gaat…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: