Flexibiliteit en werkzekerheid!

Het was de week van de flexibiliteit. Althans het ging deze week veel óver flexibiliteit. Donderdag bezocht ik de presentatie van de ContinuflexCAO, van Baan naar Werkzekerheid, van de NVUB en de AVV. Tijdens de presentatie ontving ik de mail van Ton Wilthagen met het Manifest Naar een nieuw Dutch Design voor flexibel én zeker werk, waaraan ik met vele anderen heb bijgedragen.

Het initiatief van NVBU en AVV beoogt om binnen de bestaande wet- en regelgeving de positie van flexwerk en flexwerkers, de basis en het bestaansrecht van NVBU en AVV, te versterken. De ContinuflexCAO probeert het ontbreken van een vaste baan te compenseren met scholing, employability en zo mogelijk werkzekerheid. Voor het laatste wordt een arbeidspool ingericht die flexwerkers die hun werk verliezen aan nieuw werk moet helpen.

Het nieuw Dutch Design beoogt juist aanpassing van wet- en regelgeving, waardoor flexwerk meer zekerheid krijgt en vast werk juist flexibeler wordt gemaakt. Beide vormen van werk vallen in het nieuw Dutch Design uiteindelijk samen doordat voor beide dezelfde arbeidsvoorwaarden en collectieve voorzieningen gaan gelden. Ook het nieuw Dutch Design beoogt vooral werkzekerheid te bieden en geen baanzekerheid.

Beide initiatieven lijken dus min of meer hetzelfde doel na te streven: meer werkzekerheid voor flexwerkers. Toch zijn de reacties op beide initiatieven totaal verschillend. Het nieuw Dutch Design wordt door velen op de sociale media verwelkomt; de ContinuflexCAO wordt daarentegen, door dezelfde ontvangers, verguisd en veroordeeld. Het een wordt gezien als een zegen voor flexwerkers, het ander als een regelrechte ramp.

Het is te vroeg voor een oordeel. De details van de ContinuflexCAO zijn nog niet ingevuld. Evenmin de concrete aanpassingen van wet- en regelgeving die nodig zijn om het nieuw Dutch Design te realiseren. De tegengestelde reacties lijken vooral op emoties en vooroordelen gebaseerd te zijn. Het nieuw Dutch Design is ondertekend door prominenten uit de polder (waar natuurlijk niets mis mee is!). De ContinuflexCAO is daarentegen gesloten door partijen die aan de rand van de polder (moeten) opereren en geen deel van de polder uit (mogen) maken.

De tijd zal leren welke van deze twee initiatieven daadwerkelijk zullen bijdragen aan de werkzekerheid van flexwerkers. Het oordeel over beide initiatieven zal dáárop gebaseerd moeten worden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: