Kabinet blijf bij je leest!

Trouwe lezers van CAOpinie© van de week kunnen zich deze kop misschien nog herinneren. Op 10 november 2012 schreef ik er CAOpinie© van de week over. Aanleiding was toen de uitspraak van minister Bussemaker dat niet functionerende leraren ontslagen moesten worden. Ik vond dat de pas aangetreden minister zich daarmee begaf op een terrein dat niet het hare is: dat van de CAO en van sociale partners. En dat dat zo moet blijven!

Maandagochtend werd ik wakker met het bericht op de radio dat minister Dijsselbloem van Financiën vindt dat de arbeidsvoorwaarden van medewerkers van banken over de hele linie verlaagd moeten worden. Even later werd ik gebeld door de redactie van dagblad Trouw met de vraag wat ik als CAO-adviseur van de uitspraak van de minister vind. Mijn reactie werd door de journaliste in Trouw bondig samengevat: “Dijsselbloem mag best een opvatting hebben, maar het gaat niet aan dat hij werkgevers en -nemers de les leest. De minister van financiën gaat niet over de cao.”

Waarom heeft een minister die een belangrijk deel van de salarissen, zowel in het onderwijs, als inmiddels in de bankensector betaalt eigenlijk niets te zeggen over de hoogte daarvan? Omdat we in Nederland vrije loonvorming kennen in vrije onderhandelingen tussen werkgevers en vakbonden. Dat is een groot goed dat niet voor niets door internationale ILO-verdragen beschermd wordt! Het maakt het mogelijk dat de loonvorming decentraal in sectoren en bedrijven tot stand komt en afgestemd kan worden op de sociaal-economische mogelijkheden.

Wanneer het kabinet invloed kan uitoefenen op de loonvorming zal dat de differentiatie van afspraken over arbeidsvoorwaarden onvermijdelijk verminderen. Beleidsmatige overwegingen zullen leiden tot bodems en plafonds in salariëring en tot uniforme arbeidsvoorwaarden. Het pleidooi om kortingen op hypotheekrentes van bankmedewerkers af te schaffen, omdat andere Nederlanders dat voordeel ook niet genieten, spreekt voor zich! (Moeten medewerkers van het staatsbedrijf Nederlandse Spoorwegen hun vrij vervoer inleveren?) Dat is overigens precies wat het kabinet niet wil. In het Regeerakkoord is de nullijn voor de lonen in de collectieve sectoren juist vervangen door een loonsombenadering, die een verschillende invulling in verschillende overheidssectoren mogelijk maakt. Dat lijkt me een betere benadering van het kabinet dan op de stoel van CAO-partijen in het onderwijs en de bankensector te gaan zitten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: