Mag de CAO vakbondsleden bevoordelen?

Deze week ontstond commotie over een bericht in het Algemeen Dagblad dat leden van FNV Bondgenoten en De Unie met een extra dag en € 1000 voor studie bevoordeeld worden boven andere werknemers in CAO-afspraken met twee bedrijven. ‘Vakbondslid voorgetrokken’ kopte het AD, die de afspraken ‘een absolute doorbraak in de vernieuwing van de vakbeweging’ en ‘het doorbreken van een taboe op de arbeidsmarkt’ noemt. Toe maar…

Op Twitter en Facebook oordelen de bewuste vakbonden zelf veel genuanceerder door er op te wijzen dat afspraken over extra dagen of geld voor scholing van vakbondsleden veel vaker in sociale plannen worden gemaakt. Ook CNV-voorzitter Jaap Smit zegt op BNR-radio ‘er niets verkeerds in te zien als vakbonden zulke voordelen voor hun leden afspreken met werkgevers’. Die reageerden overigens minder positief. Werkgeversvereniging AWVN wijst zelfs op een expliciet verbod op zulke voordelen voor vakbondsleden in CAO’s waarvoor de AWVN-vakbondsbijdrage geldt. Dat is een financiële bijdrage van zo’n € 20 per werknemer voor vakbonden die bij de CAO zijn betrokken, bedoeld om hun inspanningen voor ongeorganiseerde werknemers te compenseren.

Zelf werd ik op Twitter door voorzitter Corrie van Brenk van Abvakabo FNV fijntjes herinnerd aan CAO-afspraken, waarin voordelen voor leden van vakbonden, zoals het recht om gratis een beroep op de CAO-geschillencommissie te doen, die ik in het verleden met haar maakte… Dat waren gelukkig CAO’s zonder afspraken over de AWVN-werkgeversbijdrage, want dat die het maken van zulke afspraken expliciet verbiedt wist ik niet (en met mij vele anderen ook niet).

De discussie in de afgelopen week heeft in elk geval duidelijk gemaakt dat, afgezien van het verbod in de AWVN-regeling, voordelige CAO-afspraken voor vakbondsleden tot op zekere hoogte juridisch zijn toegestaan. Tenzij de voordelen zo groot worden dat ongeorganiseerde werknemers zich min of meer gedwongen voelen om die reden lid van een vakbond te worden. Dat zou de CAO-voordelen juridisch in strijd kunnen brengen met de vrijheid van vakvereniging. Daar wringt precies de schoen. Vakbonden willen hun leden bevoordelen om het financieel voordeel van ongeorganiseerden die geen contributie betalen te compenseren. Ik vind dat heel begrijpelijk. Maar als er juridische bezwaren ontstaan zodra dat zoden aan de dijk zet, lijkt de weg van CAO-voordelen al snel dood te lopen. Misschien is de AWVN-regeling tegen die achtergrond dan toch een redelijk alternatief.

Eén reactie to “Mag de CAO vakbondsleden bevoordelen?”

  1. arjan de geus Says:

    Ben ik helemaal mee eens er zitten wel wat haken en pootjes aan wat eventueel verbeterd kan worden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: