‘Eenheid FNV helpt kabinet polderen’!

Zó luidde vrijdagochtend de kop van de voorpagina van Trouw! Ik dacht heel even dat ik een oude krant in handen had, want voor zulke koppen moeten we toch ver terug in de tijd. Maar het was echt de krant van vrijdag 1 maart 2013. Aanleiding voor de kop is de toezegging van voorzitter Corrie van Brenk van Abvakabo FNV om aanstaande maandag in te stemmen met een mandaat voor FNV-voorzitter Ton Heerts om met het kabinet en de werkgevers te gaan onderhandelen over een sociaal akkoord.

De kop boven het mandaat van Ton Heerts luidt: ‘Pak de uitwassen van flexibilisering op de arbeidsmarkt aan.’ Daarmee worden vooral ‘draaideur-‘ en payroll-constructies bedoeld, die gebruikt worden om te voorkomen dat flexibele contracten na verloop van tijd moeten worden omgezet in arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd. Ook FNV Bondgenoten, de grootste FNV-bond in de marktsector, heeft deze contractvormen al geruime tijd de oorlog verklaard.

Het siert de vakbeweging, Abvakabo FNV in het bijzonder, dat flexibiliteit als speerpunt wordt gekozen en niet, om maar eens wat te noemen, het verzet tegen de nullijn die het kabinet voor de collectieve sector in petto heeft. Maar over flexibiliteit is meer te zeggen dan een pleidooi voor het uitbannen van excessen alleen. De zoektocht van bedrijven naar meer flexibiliteit staat niet op zichzelf. De combinatie van factoren als het ontslagrecht, het taboe op demotie en rigide loon-functiegebouwen zijn er mede de oorzaak van dat arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd voor veel werkgevers synoniem voor gebrek aan flexibiliteit geworden zijn.

Ik ga niet zo ver als columnist Arjan Zweers, schrijver van het boekje Liever Lobby’en, waarin hij het poldermodel op de korrel neemt en dat ik van harte aanbeveel. Die stelt dat ‘het gelijk van de vakbeweging dat de flexibiliteit op de arbeidsmarkt te ver is doorgeschoten even groot is als de berg boter op het eigen hoofd’. Maar ik geloof wel dat het uitbannen van excessen gekoppeld moet worden aan het flexibeler maken van werknemers in vaste dienst. Ook daar is de vakbeweging onder leiding van Ton Heerts voor nodig. ‘Gelijk oversteken’, zou ik zeggen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: