CAO en pensioen, een lastige combi!

De afgelopen tijd merk ik aan steeds meer CAO-tafels een worsteling met het onderwerp pensioenen. Pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde waarover sociale partners afspraken maken. In het bestuur van het pensioenfonds, maar ook aan de CAO-tafel. Meer dan voorheen moet daarbij een balans worden gevonden tussen ambitie, zekerheid, verdeling van risico’s en betaalbaarheid van de pensioenregeling. Afspraken daarover worden veel meer dan vroeger expliciet gemaakt. CAO-partijen dragen daarmee verantwoordelijkheid voor koopkrachtbehoud van gepensioneerden, voor de toekomstige pensioenuitkering van werknemers en voor de betaalbaarheid daarvan.

Veel is daarbij aan verandering onderhevig. De AOW- en pensioenleeftijd, het fiscale kader (‘Witteveen’), de risicoverdeling (hoe worden ‘pijn en plezier’ verdeeld?) en ook de governance (hoe wordt het pensioenfonds bestuurd?) verandert. Maar wat verandert er nu precies? En wie beslist over welke verandering? Hoe is de rolverdeling tussen het bestuur van het pensioenfonds en de CAO-tafel? Wie heeft welke verantwoordelijkheid? Hoe kan worden voorkomen dat men in elkaars vaarwater komt? En hoe kan een gezamenlijke aanpak worden bereikt? Dat zijn vragen waarmee veel CAO-partijen worstelen. 

Bij een van de CAO’s waarbij HS Arbeidsvoorwaarden betrokken is heeft Montae Pensioen onlangs een goede bijdrage geleverd aan het in kaart brengen van de relatie tussen pensioenfondsbestuur en de CAO-tafel rond de beantwoording van al deze vragen. In een Pensioenscan werden de finesses van de actuele ontwikkelingen op het gebied van pensioenen helder in kaart gebracht en werden de taken en verantwoordelijkheden van pensioenfondsbestuur en CAO-tafel ontrafeld en verdeeld. De Pensioenscan leverde de agenda op voor het overleg tussen sociale partners aan de CAO-tafel en in het pensioenfondsbestuur met de daarbij behorende aandachtspunten en tijdlijnen. Een ‘must’ voor elke CAO-sector!

Wellicht bestaat voor deze aanpak ook belangstelling bij sociale partners in andere sectoren. Neem in dat geval contact op met HS Arbeidsvoorwaarden of met Montae Pensioen voor een Pensioenscan van de eigen sector of het eigen bedrijf.

 

Eén reactie to “CAO en pensioen, een lastige combi!”

  1. CAO en pensioen, een lastige combi! - Montae Says:

    […] hier wat Henk Strating, directeur HS Arbeidsvoorwaarden, hierover te zeggen heeft en wat Montae voor u […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: