Idee: ‘CPB’ voor CAO’s?

Tussen al het nieuws over het Sociaal Akkoord meldde De Financiële Telegraaf vrijdag een idee van HS Arbeidsvoorwaarden voor een soort Centraal Plan Bureau voor CAO’s. Zo’n ‘CPB’ kan op verzoek van beide CAO-partijen – liefst gezamenlijk! – onafhankelijk, objectief en deskundig de kosten en opbrengsten van ingewikkelde CAO-vraagstukken berekenen. Denk aan omvorming van leeftijdsdagen naar een persoonlijk levensfasebudget. Voor zulke berekeningen moeten pensioenfondsen soms omvangrijke data leveren die doorgerekend moeten worden. 

Het idee is ontstaan na praktijkervaringen waarbij CAO-partijen lang van mening verschilden over de kosten of opbrengsten van hun wederzijdse voorstellen. In een enkel geval moest er zelfs een accountant van de vakbonden aan te pas komen om de juistheid van de door de werkgever aangeleverde berekeningen te controleren. Die vervolgens weer door de accountant van de werkgever gecontroleerd moest worden… Een onafhankelijk rekenbureau zoals het CPB kan in zulke situaties veel onnodig tijdverlies en irritaties voorkomen. 

Het ‘CPB’ voor CAO’s zou ook diensten kunnen bewijzen in bedrijven en sectoren die vanuit een decentrale loonruimte in plaats van de centraal vastgestelde loonruimte over de CAO willen onderhandelen. Met parameters over bijvoorbeeld de productiviteit en de prijsstijging in het eigen bedrijf of de eigen sector zou een decentrale loonruimte berekend kunnen worden die een realistischer beeld van de werkelijkheid geeft. 

HS Arbeidsvoorwaarden wil het idee samen met het Rotterdamse bedrijf Pointlogic uitwerken. De eerste reacties die De Financiële Telegraaf optekent van FNV Bondgenoten en de AWVN zijn helaas (nog?) afhoudend. Maar misschien geldt hier: onbekend maakt onbemind? Lees hier het artikel.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: