Sociaal Akkoord: Historisch of kortstondig?

Toen een journalist van De Financiële Telegraaf me enkele weken geleden vroeg of het Sociaal Akkoord er zou komen antwoordde ik: ‘Ik denk het wel, want werkgevers en vakbonden kunnen zich geen nieuw AOW-echec veroorloven, maar het zal geen historisch akkoord worden.’ De tijd zal leren of het laatste deel van het antwoord ook bewaarheid wordt.

In één opzicht is het Sociaal Akkoord een écht Polderakkoord: voor- en tegenstanders houden elkaar in evenwicht. Voorstanders roemen vooral het feit dat er een akkoord bereikt werd. Zonder Sociaal Akkoord, zo betogen zij, zou het vertrouwen in de economie nog verder ondermijnd zijn geworden. Tegenstanders hebben vooral bezwaren tegen de inhoud van het Sociaal Akkoord. In de eerste plaats op het uitstellen van bezuinigingen en het vooruit schuiven van hervormingen. De voordelen daarvan voor de economie, zo betogen zij, zullen meer dan volledig door de nadelen teniet gedaan worden. In de tweede plaats worden uitwassen van flexibiliteit (draaideur- en payroll-constructies) aangepakt, maar worden de mogelijkheden voor flexibiliteit van vaste werknemers niet vergroot.

Dat laatste is voor een belangrijk deel de verantwoordelijkheid van CAO-partijen. Die zijn daarover aan veel CAO-tafels in gesprek. Het gaat er om dat inzet van medewerkers beter wordt afgestemd op het werkaanbod en op hun werk-privébalans. Dat is een lastig onderwerp in onderhandelingen, waarbij onderhandelaars een aanmoediging vanuit het Sociaal Akkoord goed hadden kunnen gebruiken. Die kans heeft het Sociaal Akkoord laten liggen! In tegendeel: flexibele werknemers krijgen straks al na twee contracten recht op een vast dienstverband.

We zullen het snel genoeg weten. Leidt het Sociaal Akkoord tot vertrouwen in de economie, die daardoor aantrekt en kan uitstel van bezuinigingen tot afstel leiden, dan kan wellicht gesproken worden van een historisch Sociaal Akkoord. Maar als bezuinigingen én hervormingen daarentegen noodzakelijk zullen blijken om de economie weer op gang te brengen zou wel eens van een kortstondig in plaats van een historisch Sociaal Akkoord sprake kunnen zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: