Haal CAO-communicatie uit het verdomhoekje!

Deze week organiseerde HS Arbeidsvoorwaarden een Masterclass voor CAO-onderhandelaars van werkgevers(organisaties) en vakbonden. Dat is sinds 2008 bijna een jaarlijkse traditie. Op de website van HS Arbeidsvoorwaarden staan de onderwerpen van de afgelopen jaren op een rijtje! Dit jaar was het onderwerp van de Masterclass (waarbij deelnemers onder deskundige begeleiding aan en van elkaar leren) CAO-communicatie. 

CAO-onderhandelaars en communicatieadviseurs van werkgeversorganisaties en vakbonden, betrokken bij CAO’s in markt- en overheidssectoren, bogen zich een dag lang over de theorie en praktijk van CAO-communicatie voor, tijdens en na CAO-onderhandelingen. Fred Allers van het Utrechtse communicatiebureau Het Kantoor, zelf ooit CAO-communicatieadviseur, wees de deelnemers op de essentie van CAO-communicatie: je bent als CAO-partijen tot elkaar veroordeeld! Je kunt niet zonder elkaar en hebt elkaar nodig om tot een resultaat te komen. En dat heeft vergaande gevolgen van de communicatie voor, tijdens en na CAO-onderhandelingen.

CAO-communicatie kan zich richten op de eigen achterban of op externe media. Maar altijd moet ook de vraag gesteld worden: wat is het effect van de communicatie op de CAO-partij aan de andere kant van de tafel? In de praktijkoefeningen, die gebaseerd waren op werkelijke CAO-onderhandelingen over een bedrijfstak-CAO, kwam dat zonneklaar aan het licht. Terwijl de groepen die de communicatie voor werkgevers en vakbonden afzonderlijk verzorgden CAO-partijen verder uiteen dreven, brachten de groepen die zich gezamenlijk over de communicatie bogen CAO-partijen juist dichter bij elkaar! Zonder de duidelijkheid naar de eigen achterbannen en de verschillen van inzichten tussen CAO-partijen uit het oog te verliezen!. 

De deelnemers waren unaniem van mening dat CAO-communicatie een volwaardige plaats verdient in het CAO-onderhandelingsproces, van begin tot eind. Het moet uit het verdomhoekje worden gehaald, waar het soms nog in zit. Niet in de laatste plaats omdat het een wezenlijke bijdrage kan leveren aan het verloop én het resultaat van CAO-onderhandelingen! 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: