Zetten FNV en CNV te hoog in?

Vakcentrales FNV en CNV maakten deze week hun looneisen voor 2014 bekend. FNV zet in op een maximale looneis van 3%; CNV gaat daar nog eens overheen met een looneis van maximaal 3,5%. De christelijke vakcentrale laat wel weten in sectoren die last hebben van de crisis met een lagere looneis te zullen komen. De voorspelbare reactie van werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland liet niet lang op zich wachten: zij laten ‘met verbijstering’ weten dat de looneisen ‘onverantwoord’ zijn, FNV en CNV ‘niet zien wat er aan de hand is in de economie’ en met deze looneisen ‘ieder ontluikend herstel smoren’.

Een klassieke rituele polderdans…? De percentages van de looneisen van FNV en CNV torenen inderdaad fors uit boven de gemiddelde CAO-loonontwikkeling over het afgelopen jaar die langzaam maar zeker de 1% nadert. Maar de reacties van werkgevers sporen niet erg met het gegeven dat de meest voorkomende CAO-loonafspraak, met name in de industrie, nog steeds 2% bedraagt! Die beide percentages tonen aan hoe sterk de CAO-loonstijging per sector van de economie verschilt. Volgens werkgeversorganisatie AWVN zal dat ook in 2014 zo zijn.

De toelichting van het CNV doet vermoeden dat de vakbeweging met deze verschillen rekening wil houden. Niet voor niets spreken beide vakcentrales nadrukkelijk van een ‘maximale’ looneis. Kortom: de soep zal niet zo heet worden gegeten als die wordt opgediend! Met de looneisen wekken FNV en CNV mogelijk wel hoge verwachtingen bij hun leden. Ook bij werknemers die werkzaam zijn in sectoren die volgend jaar helemaal geen geld hebben voor loonsverbetering. Het is zeer de vraag of de toevoeging ‘maximaal’ voldoende is om de verwachtingen bij die werknemers tot een realistisch niveau te temperen.

Bij te hoge verwachtingen van werknemers in sectoren en bedrijven die vanwege de crisis of de bezuinigingen geen geld voor loonsverbetering hebben is niemand gebaat. Wellicht was het beter geweest als de looneisen van FNV en CNV in een bandbreedte van 0 tot 3 of 3,5% waren uitgedrukt. Dan hadden voorspelbare reacties van werkgevers en overspannen verwachtingen van werknemers voorkomen kunnen worden.

Advertenties

2 Reacties to “Zetten FNV en CNV te hoog in?”

  1. Ad Rampen Says:

    Ik ben het hiermee eens. Maar de grote arbeidsextensieve geïndustrialiseerde meer op export dan de binnenlandse markt gerichte ondernemingen moeten goed beseffen dat hun werknemers kunnen bijdragen aan economisch herstel van de binnenlandse markt als dezen meer koopkracht krijgen én meer belasting en sociale lasten af gaan dragen. Overigens vind ik dat de grootschalig geautomatiseerde productie belast zou moeten kunnen worden met een “solidariteitsheffing” als bijdrage aan de sociale fondsen. Immers mechanisatie heeft arbeidsplaatsen (en sociale lasten afdrachten) verdrongen en dat zou best fiscaal gecompenseerd mogen worden.

  2. Martin Overbeeke Says:

    Het is inderdaad de jaarlijkse rituele dans in de polder. Bonden zetten in op een gematigde looneis en werkgevers zijn verbijsterd. Het is goed om rekening te houden met de draagkracht van ondernemingen en sectoren. Meer differentiatie binnen sector CAO’s zou b.v. wenselijk zijn. Immers lang niet bedrijf doet het slecht. Een voortdurende achteruitgang in netto besteed inkomen schaadt de binnenlandse economie. Met landen als Spanje, Portugal en GB deelt Nederland de twijfelachtige eer van de grootste dalers v.w.b. netto besteedbaar inkomen.En dat is pas echt verbijsterend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: