Laten we vaker NEE zeggen!

Gister was ik aanwezig bij het afscheidscollege van professor Han Entzinger als hoogleraar aan de Erasmus Universiteit. Han Entzinger was voorzitter van de Maatschappelijk Ondernemers Groep, tóen de succesvolle brancheorganisatie voor welzijn, maatschappelijke dienstverlening, jeugdzorg en kinderopvang, waar ik verantwoordelijk was voor de CAO’s voor deze sectoren.

De titel van zijn afscheidscollege was ‘Boundaries’, grenzen. Grenzen bij migratie, grenzen bij integratie en grenzen tussen wetenschap en beleid. Grenzen markeren volgens Han Entzinger niet alleen het einde, maar ook het begin. Wie een grens bereikt en overschrijdt betreedt een nieuw terrein met nieuwe kansen en mogelijkheden. Ook in CAO-onderhandelingen spelen grenzen vaak een belangrijke rol.

In CAO-onderhandelingen geven grenzen vaak het einde aan van de mogelijkheden om tot overeenstemming te komen. Een van de partijen legt een eindbod op tafel waar de andere partij het mee moet doen. Tot hier en niet verder. Niet zelden leiden zulke grenzen tot impasses, al dan niet gevolgd door acties. Toch kunnen grenzen ook in CAO-onderhandelingen het begin van nieuwe mogelijkheden inluiden.

Een van de grondleggers van de Harvard Negotiation Method (HNM), William Ury, schreef naast het standaardwerk Excellent Onderhandelen, waarin HNM wordt uitgewerkt, het boekje De Kracht van NEE! Mahatma Gandi zei: Een Nee uit overtuiging is beter en sterker dan een Ja om aardig te zijn of, nog erger, om problemen te voorkomen. Ury legt uit dat nee-zeggen soms nodig is om uiteindelijk tot een gezamenlijk ja te komen.

Nee-zeggen kan ook in CAO-onderhandelingen doodlopende wegen afsluiten en het zicht op nieuwe wegen openen. Dat is iets anders dan botweg nee-zeggen en het de ander uit laten zoeken. Het is ‘nee, maar’ in plaats van ‘ja, maar’. Waar ‘ja, maar’ in CAO-onderhandelingen gemakkelijk tot teleurstelling kan leiden, kan een goed getimed ‘nee, maar’ tot een nieuw perspectief leiden. Laten we zó wat vaker NEE zeggen!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: