Daadkracht, lef en nieuwe ideeën!

Er gaat een nieuwe wind in de Nederlandse polder waaien! Met die hoopvolle gedachte reed ik na het Congres van de AWVN in het prachtige Louwman Museum in Den Haag terug naar huis. ‘Daadkracht, lef en nieuwe ideeën’ was de leidraad waarmee de kersverse AWVN-directeur Harry van de Kraats de polder binnen stapte. Onder zijn gehoor de hoofdrolspelers Bernard Wientjes, Ton Heerts, Jaap Smit en minister van SZW Lodewijk Asscher. 

Daadkracht, lef en nieuwe ideeën zijn niet de woorden die doorgaans met ons poldermodel worden verbonden. Integendeel, helaas. Maar Van de Kraats liet het niet bij woorden alleen. Hij vertaalde ze direct in daden. De minister mocht een cheque in ontvangst nemen voor 7.500 nieuwe banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Die worden samen met 250 grote bedrijven gerealiseerd. Vervolgens presenteerde Van de Kraats het actieplan ‘Daadkracht, lef en nieuwe ideeën’ gericht op concrete investeringen, creatieve hervormingen en innovaties. 

Ik heb het gevoel dat Van de Kraats een fundamentele verandering voorstaat die kan worden samengevat met: ‘van praten over, naar doen!’ Wiebe Draijer, voorzitter van de SER, een orgaan dat volgens velen ook niet uitblinkt in daadkracht, lef en nieuwe ideeën, pakte de handschoen onmiddellijk op met de leus: Aanvallen! Helaas lieten de huidige hoofdrolspelers in de polder in de afsluitende paneldiscussie de kans om zich hier voluit bij aan te sluiten liggen. Die ging vooral over de financiering van de plannen, het sociaal akkoord en de politiek. 

Natuurlijk zijn daadkracht, lef en nieuwe ideeën ook maar woorden. Maar het elan waarmee Van de Kraats ze direct in daden probeert om te zetten verdient navolging. Als werkgevers, vakbonden en politiek samen de omslag van ‘praten over, naar doen’ maken kan de crisis wel eens sneller voorbij zijn dan menigeen nu nog vreest.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: