Vakbonden zullen moeten verjongen!

De tijd dat crisis voor vakbonden het lichtpuntje van ledengroei had lijkt achter ons te liggen. Deze week publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) cijfers over de ontwikkeling van de ledentallen van vakbonden. Eind maart 2013 telden de vakbonden samen 1,8 miljoen leden, 52.000 minder dan een jaar eerder. Vooral onder 25 tot 45-jarigen nam het aantal leden af met zo’n 33.000 uit deze leeftijdsgroep. Het aantal leden onder 25 jaar nam met 8.000 af tot 61.000; een afname met maar liefst 12%. Alleen onder 65-plussers nam het aantal vakbondsleden toe. Volgens het CBS komt dit doordat leden na hun pensionering lid van een vakbond blijven. Het ledenverlies treft alle vakcentrales: FNV, CNV en MHP. Samen hadden zij in maart 2013 155.000 leden minder dan een jaar eerder. Het ledenverlies van de vakcentrales werd mede veroorzaakt door het uittreden van aangesloten vakbonden. Kleinere vakbonden hadden een bescheiden ledengroei. (Bronnen: CBS, NU.nl en De Volkskrant)

De vraag is of en hoe het tij van ledenverlies door vakbonden is te keren. Als de vakbonden – zoals uit de CBS-cijfers blijkt – door ouderen aantrekkelijker worden gevonden dan door jongeren, ligt ‘verjonging’ als strategie voor de hand. Enige tijd geleden klopten jongeren via het initiatief Nieuwe Top nadrukkelijk aan de deur van de vakbondsbesturen. Maar de website nieuwetop.nl opent nu met een uitnodiging voor een bijeenkomst op 18 juni 2013(!)… De schwung waarmee Nieuwe Top zich bij de start presenteerde lijkt op zijn minst wat geluwd.

Een andere manier van ‘verjongen’ is om de core-business van de vakbeweging aan te passen bij de wensen en behoeften van jongeren. Allerlei onderzoeken wijzen uit dat jongeren zélf aan het stuur willen zitten, maar daarbij best wat richtingwijzers kunnen en willen gebruiken. Meer individuele keuzevrijheid in bijvoorbeeld CAO’s met de vakbeweging in de rol van adviseur voor leden (via de contributie) en niet-leden (via een concurrerend tarief) zou daar wellicht op in kunnen spelen. Dat vereist het loslaten van bepaalde zekerheden. Maar ook de zekerheid dat het zónder het verzetten van de bakens wel eens slecht met de vakbeweging kan aflopen.

Eén reactie to “Vakbonden zullen moeten verjongen!”

  1. sippy van akker Says:

    Fijn stukje weer. Er is veel werk aan de winkel voor de vakbonden willen zij niet door vergrijzing uiteindelijk kopje onder gaan. Enerzijds jammer omdat ze ook veel goed werk doen en hebben gedaan. Anderzijds volgens mij onvermijdelijk wanneer de koers niet gewijzigd wordt en jongeren zich daardoor steeds minder herkennen en aangesproken voelen door het werk van de vakbond. Zelf kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat de vakbonden zelf deze kwestie onvoldoende onder ogen zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: