CAO-loonstijging volgt de economie!

De laatste tijd klinkt de roep om loonsverhoging niet meer alleen vanuit de vakbeweging. Ook economen vinden dat de binnenlandse vraag met loonsverhogingen gestimuleerd moet worden. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: loonsverhogingen die ons uit de crisis helpen! Heeft het niet een hoog Baron van Münchhausengehalte, de baron die zichzelf aan zijn haren uit het moeras wilde trekken? Uit cijfers van de AWVN blijkt echter dat de loonstijgingen zich redelijk conformeren aan de economische werkelijkheid.

Terwijl de inflatie in oktober is gedaald naar 1,6% (het CPB raamde 2,75% over 2013 en 2% over 2014) nam de gemiddelde stijging van de CAO-lonen – volgens de cijfers van de AWVN – in september juist toe tot 1,6%. Daarmee komt de gemiddelde CAO-loonstijging met het inflatiepercentage overeen. Het gemiddelde wordt sterk beïnvloed door de achterblijvende loonontwikkeling bij de overheid en in de gesubsidieerde sectoren. In het bedrijfsleven ligt de gemiddelde loonstijging hoger. In de op export gerichte industrie zijn loonstijgingen van 2% meer regel dan uitzondering.

2013 vertoont daarmee geen ander beeld dan 2012. Deze week publiceerde het CBS de definitieve cijfers over de CAO-loonontwikkeling in 2012. Daaruit blijkt dat de loonstijging over alle sectoren 1,4% bedroeg, 0,3% meer dan over 2011. Ook in 2012 bleef de ontwikkeling bij de overheid achter. Die in de gesubsidieerde sectoren kon toen nog wel gelijke tred houden met de loonontwikkeling in de marktsector, mede doordat de zorg in het regeerakkoord werd uitgezonderd van de nullijn.

Samengevat tonen de cijfers aan dat in de sectoren waar het economisch relatief goed gaat de lonen sterker stijgen dan in sectoren waar bezuinigd moet worden, zoals bij de overheid. Daarmee lijkt de loonontwikkeling in ons land de economische werkelijkheid te volgen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: