CAO van (N)U: door en met medewerkers zelf!

Deze week sprak ik over CAO-vernieuwing met twee vakbondsmensen van FNV KIEM. De bond, die partij is bij de oudste CAO van Nederland, die voor de grafische sector, heeft in veel sectoren met ingrijpende veranderingen te maken. Die veranderingen maken het nodig om op een andere manier invulling en uitwerking te geven aan CAO’s. Zowel aan de inhoud van CAO’s als aan het proces van totstandkoming van CAO’s.

Daarbij speelt betrokkenheid een belangrijke rol: medewerkers, voor wie de CAO bedoeld is, zelf bij de totstandkoming ervan betrekken! Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Co-creatie kost veel tijd en dat is iets waarover drukbezette CAO-onderhandelaars doorgaans niet ruim beschikken. Wellicht zou de betrokkenheid van medewerkers bij CAO-onderhandelingen daarom beter vanuit de bedrijven en sectoren zelf georganiseerd kunnen worden.

Zo kwamen we op de suggestie van oud-voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet om Ondernemingsraden met de organisatie van co-creatie te belasten. Een suggestie die niet misstaan had in het recente SER-advies over het vergroten van het draagvlak van CAO’s. Een afspraak om daarover met haar en een aantal andere geïnteresseerde betrokkenen van gedachten te wisselen is overigens in de maak.

Goed georganiseerde co-creatie kan CAO-onderhandelingen ingrijpend veranderen. Zoals één van mijn gesprekspartners het verwoorde: ‘CAO-onderhandelingen worden door en met de betrokken medewerkers gevoerd in plaats van over en zonder hen’. Co-creatie is ook één van de ingrediënten van CAO van (N)U, naast andere zoals puzzelend onderhandelen op basis van onafhankelijke loonkosten- en loonruimteberekeningen. Wie de eigen CAO langs de ‘meetlat’ van CAO van (N)U wil leggen kan vrijblijvend gebruik maken van de CAO van (N)U-scan:http://vragenlijst.caop.nl/caoscan/home.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: