Democracy for or by the people?

Deze week werd bij de SER in Den Haag een onderzoeksrapport gepresenteerd over Toezicht op het naleven van CAO-afspraken. Het onderzoek is uitgevoerd door collega’s van het bureau a-advies en mede gefinancierd door het ministerie van SZW. Het onderzoek omvat 7 sectoren: uitzendbureaus, taxibedrijven, bouw, particuliere beveiliging, beroepsgoederenvervoer, metaal & techniek en schoonmaak & glazenwassers. Elke sector heeft – zo blijkt – het toezicht op de handhaving van CAO-afspraken op eigen wijze geregeld. Het onderzoek concludeert dan ook dat ‘er niet één beste manier is om het toezicht te organiseren’.

In de bespreking van het onderzoek klonk – van de kant van het ministerie van SZW – de roep door om het toezicht te centraliseren in een instituut dat alle CAO-sectoren omvat. Die oproep vond bij vertegenwoordigers van CAO-sectoren geen weerklank. Zij geven er de voorkeur aan om per CAO afspraken over handhaving te maken die passen bij de eigen CAO-sector. Dat lijkt ook beter aan te sluiten bij de verantwoordelijkheid die de Wet op de CAO legt bij de partijen die de CAO afsluiten. Artikel 8 van deze wet verplicht hen de naleving van gemaakte CAO-afspraken ‘in de mate als de goede trouw meebrengt’ te bevorderen!

In zijn reflectie op het onderzoek benadrukte professor Marc van der Meer dat toezicht op het naleven van CAO-afspraken niet de enige (en misschien ook niet de beste) manier is om naleving van CAO’s door werkgevers en werknemers te bevorderen. Naleving kan ook worden bevorderd door werkgevers en werknemers op wie de CAO van toepassing is beter bij het tot stand komen van CAO’s te betrekken. Beogen we in CAO-onderhandelingen ‘democracy for the people’ of ‘democracy by the people’, vroeg hij zich af. Die vraag raakt de kern: komt de CAO ‘voor en zonder’ of ‘door en met’ de werkgevers en werknemers die eronder vallen tot stand?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: