ORT, weg ermee?

Deze week liet de nieuwe voorzitter van MKB-Nederland in een kranteninterview een bommetje ontploffen met de stelling dat vergoedingen voor het werken op avonden en in weekenden tot het verleden behoren. Hij riep vakbonden op zich daar niet langer tegen te verzetten. De reactie in de polder was te voorspellen: nee! Toch waren er ook genuanceerde geluiden. Het Algemeen Dagblad liet een receptioniste, een conducteur en een cateringmedewerker aan het woord, die geen van alle 100% bij de ene of de andere opvatting kunnen worden ingedeeld. 

Toeslagen voor werken op avonden en in het weekend zijn ontstaan toen werken van 9 tot 5 de standaard was. Die tijd ligt achter ons. Uitbreiding van bedrijfstijd en Het Nieuwe Werken hebben er toe bijgedragen dat veel ‘9 tot 5 werk’ nu ook op andere tijden wordt gedaan. Daar staat vaak tegenover dat er nu doordeweeks meer tijd voor privé beschikbaar komt. Dat stelt bedrijven en organisaties beter in staat om hun aanbod af te stemmen op wensen van klanten en stelt werknemers beter in staat werk en privé te combineren. Win-win! 

Maar daar wringt de schoen. Om échte win-win te bereiken moeten werkgevers niet alleen medewerkers in kunnen zetten op tijden dat de bedrijfsvoering dat vereist, maar moeten medewerkers ook vrije tijd op kunnen nemen als hun privésituatie daarom vraagt. In zo’n balans kan de extra vergoeding wellicht worden gemist of omgezet in bijvoorbeeld scholing die de inzetbaarheid van medewerkers verder vergroot. Waar die wederkerigheid ontbreekt zal de oproep van de MKB-voorman aan dovemansoren zijn gericht. Daar is eerst nog wat ander werk aan de winkel!

Eén reactie to “ORT, weg ermee?”

  1. Eldert Grootendorst Says:

    Het is altijd jammer dat direct de hakken in het zand worden gezet. De nieuwe d’r van het MKB is wel wat ongenuanceerd. Maar het is altijd goed om nog eens kritisch te kijken naar de opmerkingen. Misschien is het wel mogelijk pm een tussen oplossing te vinden. Een beetje schipperen dan vindt men ongetwijfeld een verantwoorde oplossing.
    Wat jammer is dat ik niet heb gehoord de waardering voor de werknemer. Immers die doet ook zijn best voor het bedrijf.
    En je zal maar een inkomen hebben tussen1200 tot 1500 euro in de maand, dan is een extra beetje inkomen altijd van harte welkom.
    Dus kortom: bespreken moet mogelijk zijn en gezamenlijk zoeken naar een verantwoorde en aanvaardbare oplossing. Dat moet lukken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: