Vernieuw CAO’s op inhoud én proces!

In veel CAO-onderhandelingen staat vernieuwing van de CAO op de agenda. Daarbij gaat het vaak om meer individuele keuzevrijheid en keuzemogelijkheden, budgetten in geld en tijd in plaats van allerlei aparte toeslagen, vergoedingen en vrije dagen, zeggenschap over werk- en rusttijden en een betere afstemming van de inzet van medewerkers op de wensen van klanten. Ook duurzame inzetbaarheid scoort hoog op de CAO-vernieuwingsagenda’s. 

Natuurlijk horen deze thema’s stuk voor stuk aan de orde te komen. Moderne technologie biedt veel mogelijkheden om binnen bepaalde collectieve kaders veel meer dan vroeger rekening te houden met individuele wensen. Toch zijn er ook nog medewerkers die niet zitten te wachten op allerlei individuele keuzes. Gelukkig bieden de beschikbare systemen voor hen ook vaak de mogelijkheid om door middel van een default-instelling voorlopig alles bij het oude te laten. 

Maar inhoudelijke vernieuwing van CAO’s vraagt óók om vernieuwing van het CAO-proces. Versterking van de invloed van individuele medewerkers op de uitkomst van CAO-onderhandelingen vereist meer betrokkenheid die door middel van co-creatie bereikt kan worden. Dat vraagt een gezamenlijke aanpak van CAO-partijen, die daardoor niet meer tegenover elkaar, maar naast elkaar staan. En last but not least: vanuit gezamenlijke visie! 

CAO van (N)U is een concept voor CAO-vernieuwing dat beide omvat: vernieuwing van proces én inhoud van de CAO. CAO-partijen kunnen er gemakkelijk kennis mee maken door de CAO van (N)U-scan uit te voeren. Die geeft antwoord op de vraag hoe de vernieuwing van de eigen CAO zich verhoudt tot die van andere CAO’s. De CAO van (N)U-scan is te vinden op de website.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: