Samen of ieder voor zich?

Donderdag werd op initiatief van FNV Horeca in de Glazen Ruimte in Maarssen de HorecaTop ‘Samen of ieder voor zich?’ gehouden. HS Arbeidsvoorwaarden en Atriumgroep verzorgden de organisatie. Ruim 100 werkgevers en werknemers uit de horeca voerden met elkaar een dialoog over flexibilisering, arbeidsverhoudingen, arbeidsmarkt, opleiding&loopbaan en over de toekomst van de CAO. De belangrijkste resultaten werden door dagvoorzitter Inge Diepman in een slotmanifest gepresenteerd.  

De dialoogsessies werden voorafgegaan door inleidingen van AWVN-directeur Harry van de Kraats over het belang van volwassen arbeidsverhoudingen en van dialoog-expert Cristel van de Ven over de kracht van dialoog. Van de Kraats schetste de uitdagingen die op bedrijven afkomen en benadrukte de gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers voor innovatieve oplossingen. ‘Kijk verder vooruit dan vandaag en morgen en verbreedt de onderwerpen op de overlegagenda’. Van de Ven liet met aansprekende voorbeelden zien hoe ook in arbeidsverhoudingen in dialoog veel meer bereikt kan worden dan in discussies en debatten. ‘Dan wil je ván de ander winnen, in dialoog wil je mét de ander winnen!’

De daarop volgende dialoogcarrousel leverde vervolgens een manifest op met de Top 5 van de vele aanbevelingen die de 25(!) dialoogsessies opleverden:

1. Samen verantwoordelijk voor flexibele, allround inzetbare medewerkers

2. Verbeter de verbinding tussen werkvloer en sectorniveau 

3. Samen naar innovatieve oplossingen voor regionale arbeidsmobiliteit 

4. Maak een meerjarenstrategie voor in-, door- en uitstroom 

5. De CAO: samen verder maar wel anders.

De Top 5 zal samen met deelnemers aan de HorecaTop worden uitgewerkt, waarbij gebruik zal worden gemaakt van alle overige aanbevelingen uit de dialoogsessies.

Tags: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: