Irritatie of begrip over CAO-inzet?

Deze week lijkt CAO-land in de ban van dé looneis van 3%. Zelf werd ik er door BNR Radio en door De Financiële Telegraaf over bevraagd. Krantenkoppen laten aan duidelijkheid niets te wensen over: ‘Looneis FNV eerder te laag dan te hoog’ en ‘Looneis vakbond frustreert CAO-overleg’. Aan CAO-tafels waarbij ik betrokken ben is de irritatie over en weer ook merkbaar. Werkgevers ergeren zich aan de hoogte van de vakbondsinzet, vakbondsbestuurders ergeren zich op hun beurt aan de kritiek van werkgeverszijde, geuit door werkgeversorganisatie AWVN. 

De verwachting van de AWVN (en van het Centraal Plan Bureau) is dat de CAO-lonen in 2014 gemiddeld met 1,5% zullen stijgen. Maar evenals vorig jaar zullen de verschillen rondom de gemiddelde loonstijging groot zijn. In sectoren die uit publieke middelen worden gefinancierd zal de loonstijging waarschijnlijk (veel) lager uitvallen, in de op export gerichte bedrijven en sectoren mogelijk hoger. Economen berekenen dat de gemiddelde productiviteitsstijging en de inflatie (die de vakbondsinzet bepalen) over 2014 in de buurt van 3% zullen uitkomen. 

Maar een structurele loonstijging van 3% lijkt voor 2014 voor veel bedrijven en sectoren (veel) te veel van het goede. Het economisch herstel is nog te pril om al een voorschot te nemen op optimistische prognoses. De stelling van sommige economen dat onze economie gebaat is bij loonsverhoging en koopkrachtstijging zal hen nog niet overtuigen. Kortom: zowel vakbonden als werkgevers lijken een begrijpelijk standpunt in te nemen. Zou dat niet over en weer meer tot begrip voor dan tot irritatie over elkaars inzet moeten kunnen leiden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: