Overheidsbemoeizucht met CAO’s!

Eéns in de zoveel tijd is het weer zo ver. Dan kan de politiek het niet laten om zich met CAO’s te bemoeien. Zo ook afgelopen week. Een meerderheid van de Tweede Kamer vroeg de regering in een motie er voor te zorgen dat onderwijsbestuurders onder dezelfde CAO gaan vallen als het onderwijspersoneel. Dat moet een eind maken aan de eigen CAO voor onderwijsbestuurders die nota bene op aandringen van de Tweede Kamer tot stand kwam. 

Tegelijkertijd schrijft Minister van Financiën Dijsselbloem aan de Tweede Kamer dat de CAO’s van banken verder versoberd moeten worden. Dijsselbloem heeft de bestuurders van de twee staatsbanken ANB Amro en SNS Reaal gevraagd in de onderhandelingen met vakbonden fors in te zetten op versobering van pensioenen en secundaire arbeidsvoorwaarden. Overigens zijn de CAO’s van niet-staatsbanken als ING, RBS en Rabobank eigenerbeweging al flink versoberd…

Ik heb in de media geen kritiek gelezen op deze bemoeienis van de politiek met de inhoud van CAO’s. Waarschijnlijk omdat de pijlen zich richten op groepen werknemers die volgens velen wel een veer kunnen laten. Maar een al te coulante houding kan sociale partners wel eens lelijk opbreken. In het onderwijs, waar nét besloten is om de verantwoordelijkheid voor de CAO’s bij sociale partners te leggen, leidt het er mogelijk toe dat de overheid weer aanschuift en er onduidelijke tripartite CAO-onderhandelingen ontstaan. Bij de banken schuift de minister niet zelf aan tafel, maar geeft hij bestuurders van staatsbanken de argumenten mee: versobering van arbeidsvoorwaarden en verlaging van loonkosten zijn van belang voor een stabiel financieel stelsel en dragen bij aan het overbruggen van de kloof tussen maatschappij en financiële sector. Zijn dat vraagstukken die CAO-onderhandelaars moeten oplossen? 

CAO-onderhandelingen zijn het domein van werkgevers en werknemers. Hun vrijheid van onderhandelen moet gegarandeerd zijn. Overheid en politiek behoren zich van iedere inhoudelijke bemoeienis te onthouden! Dat is vastgelegd in internationale ILO-verdragen die door Nederland zijn geratificeerd. Dat vraagt van het kabinet en de Tweede Kamer méér terughoudendheid en van sociale partners een kritischer opstelling!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: