Maatwerk of one size fits all?

Deze week maakte de AWVN bekend dat bijna 60% van de CAO’s, 518 in totaal, verlopen is. Daardoor werken 2,8 miljoen werknemers onder een verlopen CAO. Het afsluiten van die CAO’s vlot nog niet. In de maand maart werden er 17 afgesloten, waarmee het totaal voor het eerste kwartaal van 2014 op 49 staat. De gemiddelde loonstijging van die CAO’s bedroeg 1,64%. Dat is hoger dan het CBS-cijfer over de afgelopen 12 maanden van 1,1% (zie CAO-Barometer).

De AWVN gaat voor heel 2014 uit van een loonstijging van 1,5%, overeenkomstig de door het CPB geraamde inflatie (die overigens op dit moment slechts 1,1% bedraagt). Daar knelt de schoen, omdat de vakbonden, de FNV voorop, in (vrijwel) elke CAO-onderhandeling de eis van 3% CAO-loonstijging op tafel legt. Die looneis lijkt, in tegenstelling tot andere jaren, niet gemakkelijk te ruilen tegen andere CAO-afspraken over bijvoorbeeld scholing en inzetbaarheid.

3% loonstijging is voor sommige bedrijven, mede vanwege de aantrekkende economie, reëel, hoewel het aangekondigde massa-ontslag bij Philip Morris, waar de looneis van 3% na staking werd ingewilligd aantoont dat de schijn soms bedriegt. Maar heel veel bedrijven zijn nog voorzichtig om al te snel op de opleving van de economie vooruit te lopen. Daarmee zullen CAO’s óók rekening moeten houden.

De verschillen tussen sectoren en bedrijven vereisen maatwerkafspraken, die rekening houden met die verschillen in plaats van one size fits all. De bereidheid daartoe kenmerkte de afgelopen jaren het decentrale karakter van CAO-onderhandelingen. Als dat weer terugkeert zal het aantal verlopen CAO’s vast en zeker in rap tempo afnemen. En dat is uiteindelijk in het belang van werkgevers én werknemers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: