Looneis 3% is niet dé boosdoener!

Directeur Harry van de Kraats van de AWVN legt in het Financieele Dagblad de vinger op de zere plek met de constatering dat het vertrouwen tussen CAO-partijen ver te zoeken is. Van de Kraats wijst de ‘harde’ 3%-looneis van met name bij de FNV aangesloten vakbonden als belangrijke oorzaak aan. Dat is begrijpelijk, maar ís de 3%-eis wel de belangrijkste boosdoener?

Ik denk dat er meer, fundamentelere, oorzaken ten grondslag liggen aan de vertrouwenscrisis in onderhandelingen tussen werkgevers en vakbonden over CAO’s en Sociale Plannen (die ook met veel stakingsacties gepaard gaan). Vakbonden lijken er niet meer op te vertrouwen dat zij door middel van redelijk overleg met werkgevers resultaten kunnen bereiken die hun leden tevreden stellen.

Maar ook veel werkgevers lijken het vertrouwen in traditionele onderhandelingen over CAO’s en Sociale Plannen verloren te hebben. In CAO-onderhandelingen waarbij ik ben betrokken merk ik steeds vaker dat zij het ‘waarom’ van CAO-afspraken met vakbonden aan de orde stellen. Daarbij lijkt de behoefte aan maatwerkafspraken, soms met de eigen Ondernemingsraad, zienderogen toe te nemen.

CAO-onderhandelingen tussen werkgevers en vakbonden lijken inderdaad in een crisis terecht gekomen. Vorige week werd bekend dat de helft van alle CAO’s (ruim) verlopen is! Maar die crisis wordt niet opgelost door 3% door een ander percentage te vervangen. Dat vereist een fundamentele discussie over volwassen arbeidsverhoudingen en nut en noodzaak van collectieve afspraken over arbeidsvoorwaarden.

Eén reactie to “Looneis 3% is niet dé boosdoener!”

  1. sippy van akker Says:

    Wanneer de organisatiegraad zo laag is als hij is en de arbeidsverhoudingen volwassener (moeten?) worden lijkt mij die fundamentele discussie zinvol om te voeren, maar ik vermoed dat de vakbonden daar niet zo happig op zijn. Kalft hun bestaansrecht weer wat verder af..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: