Innoveren van het innoveren moet!

Vrijdag bracht ik met vertegenwoordigers van werkgevers, vakbonden en CAO-fondsen op uitnodiging van het CAOP een bezoek aan Brainport in Eindhoven. Brainport is uitgegroeid tot dé hightech-regio van Nederland en van Europa. Een unieke samenwerking tussen ondernemers, opleiders en overheden die de concurrentie met de rest van de wereld aandúrft en aankán.

Ton Wilthagen, hoogleraar aan de Tilburg University en bedenker van flexicurity, het concept voor zichzelf versterkende combinaties van flexibiliteit en zekerheid, sprak over innovatie. Hij noemde Brainport een voorbeeld van ‘innoveren van het innoveren’. Innovatie is geen eenmalige gebeurtenis, maar een dynamisch en continu proces van voortdurende vernieuwing.

Dat innoveren van het innoveren noodzakelijk is bleek ook bij de bezoeken aan Brainport-bedrijven die te maken hebben met de Wet van Moore. Die zegt dat het aantal transistoren in een geïntegreerde schakeling elke twee jaar verdubbelt! Voor deze bedrijven is innoveren de basis van hun bestaan. Stopt het innoveren dan stopt daarmee hun bestaansrecht!

Geldt dat ook niet voor arbeidsverhoudingen? Moeten die ook niet blijven mee veranderen met de veranderingen in de maatschappij? Op 1 mei verschijnt de digitale versie van het boek Werken in en aan Verandering dat ik samen met Jeroen Pepers, directeur van het A&O-fonds Gemeenten, heb geschreven. Daaruit blijkt de snelheid waarmee de wereld van arbeid en arbeidsverhoudingen verandert. Ook dát vraagt om innoveren van het innoveren!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: