Werken in en aan verandering!

Donderdag 1 mei op de Dag van de Arbeid – voor deze gelegenheid omgedoopt tot Dag van de Digitale Arbeid – verscheen de digitale versie van Werken in en aan verandering. Henk Strating en Jeroen Pepers beschrijven hierin hun zoektocht naar arbeid en arbeidsverhoudingen in het digitale tijdperk. Het boek is geschreven aan de hand van acht interviews met mensen die een eigen en eigentijdse kijk op arbeid en arbeidsverhoudingen hebben. De geïnterviewden zijn: Hans Borstlap, Edwin Bouwers, Hans van der Heijden, Jaap Jongejan, Menno Lanting, Harm van Lieshout, Aukje Nauta en Hans van der Steen.

Het resultaat van de zoektocht is verwoord in zes conclusies. Daaruit blijkt dat de veranderingen met betrekking tot arbeid en arbeidsverhoudingen zich veel sneller voltrekken dan dat de daarbij betrokken partijen en instituties veranderen. De aanbevelingen van de schrijvers sluiten daarop aan: verhoog het tempo, bied een nieuw perspectief, breek met bestaande indeling in sectoren en bedrijfstakken, betrek alle werkenden erbij, stel het individu centraal, ga uit van hoge dynamiek op de arbeidsmarkt, investeer in leren en ontwikkelen en vernieuw CAO’s!

Het laatste wordt concreet uitgewerkt in de epiloog van het boek waarin de iCAO wordt geïntroduceerd. John, Pieter en Marijke, een fictieve werker, zijn baas en de vakbondsbestuurder nemen de lezer mee in hun wereld van iCAO, smartwatch, werkApp, webinars, Google Glasses en MOOC’s. Een fictieve werkelijkheid, waarvan de schrijvers in de slotregels zeggen dat die nu al bestaat….

Het kan al, alleen we doen het nog niet.

Download hier gratis de digitale versie van Werken in en aan verandering.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: