Maatwerk CAO-afspraken zijn nodig!

Onlangs publiceerde ik samen met Hans Biesheuvel, oud-voorzitter van MKB Nederland en initiatiefnemer van ONL voor Ondernemers, een opinie-artikel in Trouw. Daarin bepleitten we meer maatwerk in CAO’s. In de afgelopen jaren werden soms CAO-afspraken gemaakt die door bedrijven die het door de crisis moeilijk hadden op maat konden worden toegepast. Wij denken dat de behoefte daaraan zich niet beperkt tot crisissituaties, maar ook nodig is nu de economie weer groeit.

CAO’s zijn vaak van toepassing op alle ondernemingen in een bedrijfstak, zowel op internationals als op MKB-bedrijven. Wij denken dat het goed zou zijn als bedrijven CAO-afspraken op hun eigen wijze kunnen uitwerken en invullen. Zou een CAO-afspraak over verbetering van het pakket arbeidsvoorwaarden met 3% niet door het ene bedrijf kunnen worden ingevuld met 3% loonstijging, terwijl het andere bedrijf de lonen met 2% verhoogt en 1% in extra scholing investeert?

Wij denken dat ook werknemers behoefte kunnen hebben aan maatwerkafspraken. Afhankelijk van leeftijd en gezinssamenstelling, maar ook van loopbaanambities kan de ene werknemer behoefte hebben aan meer loon, terwijl de ander meer behoefte heeft aan extra vrije tijd of een opleiding. We vinden dat daarover wel door werkgevers en werknemers in de bedrijven goede afspraken moeten worden gemaakt. Daarvoor zijn volwassen arbeidsverhoudingen nodig.

Meer maatwerkafspraken in CAO’s leiden tot grotere wendbaarheid van ondernemingen, hogere productiviteit, meer groei en uiteindelijk meer werkgelegenheid. Binnenkort gaan we er met een aantal geïnteresseerden, waaronder vertegenwoordigers van werkgevers(organisaties) en vakbonden, over doorpraten tijdens een ‘CAO-diner’. Belangstellenden kunnen zich nog aanmelden voor een beperkt aantal vrije plaatsen!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: