Is het einde van de CAO nabij?

Deze week voorspelde scheidend ABU-voorzitter en SER-Kroonlid Hans Kamps het einde van de CAO. Hoger betaalde werknemers hebben volgens Kamps geen behoefte meer aan een CAO en werkgevers zijn steeds minder bereid om voor lager betaalde werknemers allerlei regelingen in CAO’s af te spreken. Ik denk dat Kamps het iets té somber ziet, maar ik herken zijn argumenten wel uit mijn CAO-adviespraktijk.

Een oude aannemer zei eens tegen mij: ‘Een huis dat 100 jaar staat, staat nog wel 100 jaar. Mits je het goed onderhoudt en ervoor zorgt dat het aan de eisen van de tijd blijft voldoen.’ Dat geldt, denk ik, ook voor de CAO. De vraag is dan of de CAO vandaag de dag voldoet aan de eisen die deze tijd stelt? Die vraag kan niet eenduidig worden beantwoord. Daarvoor zijn bedrijven en bedrijfstakken té verschillend. Maar één eis hebben ze gemeen: maatwerk!

Ondernemingen moeten snel in kunnen spelen op veranderingen en ontwikkelingen. Dat vereist wendbaarheid. Ook van werknemers. Gedetailleerde CAO-afspraken die voor álle werknemers onder álle omstandigheden gelden zullen daar steeds vaker mee botsen. CAO-afspraken op hoofdlijnen die door werkgevers en werknemers op maat kunnen worden ingevuld en uitgevoerd passen daar veel beter bij.

In Werken in en aan verandering, de uitgave van CAOvan(N)U, dat ik samen met Jeroen Pepers schreef introduceren we de iCAO. Daarin krijgen werknemers die dat willen één totaalbudget dat ze zelf kunnen besteden aan loon, vrije tijd, opleiding, ontwikkeling en sparen voor later. Dagblad Trouw kopte daarover deze week: ‘Een individuele CAO, dat is de toekomst’. Op 18 juni kunt u er vanaf 14.15 uur bij CAOP in Den Haag zélf over meepraten! Meldt u hier aan!

Eén reactie to “Is het einde van de CAO nabij?”

  1. Jeroen Warnaar Says:

    Een iCAO tot stand brengen in een branche blijkt heel lastig. We hebben dit in de Grafimedia geprobeerd, maar de Belastingdienst, de variatie aan administratieve paketten bij de bedrijven, het aanbod van verzekeringsbedrijven en de grote IT-uitdaging blijken de ideale iCAO in de weg te staan. Dit nog los van de vraag of alle werknemers op een iCAO zitten te wachten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: