CAO’s moeten worden nageleefd!

Deze week organiseerde ik samen met collega’s van a-advies en Atrium Groep en de SNCU, de ‘CAO-politie’ van de uitzendsector, het CAO-Nalevingsdiner. Tijdens een uitgebreide Italiaanse maaltijd bespraken CAO-onderhandelaars van werkgevers(organisaties) en vakbonden en onafhankelijke deskundigen het onderwerp CAO-naleving onder de Chatham House Rules, die de vertrouwelijkheid van individuele inbreng in de gesprekken waarborgen.

Collega’s van a-advies hebben in 7 CAO-sectoren onderzocht op welke wijze naleving van de CAO door CAO-partijen is georganiseerd. Daaruit blijkt dat er veel verschillen zijn. Aan de ene kant de uitzendsector met een ware ‘CAO-politie’, die bedrijven die de CAO negeren hoge naheffingen kan opleggen. Aan de andere kant sectoren die geen of nauwelijks aandacht aan de naleving van de CAO besteden. Opvallend is dat de OR zelden een rol speelt bij de naleving van CAO’s.

Tussen deze uitersten komen verschillende vormen van CAO-Naleving voor. Die kunnen bestaan uit het geven van informatie en voorlichting over de toepassing van de CAO, de mogelijkheid om niet-naleven van CAO-bepalingen anoniem te melden en het actief controleren van de naleving van de CAO door werkgevers, waarover klachten worden ontvangen. Vaak heeft de voorlichting een breder bereik dan de (repressieve) controle.

Deelnemers aan het CAO-Nalevingsdiner wisselden hun ervaringen met CAO-naleving in een open sfeer met elkaar uit. Naleving wordt belangrijk gevonden; het bepaalt de geloofwaardigheid van de CAO. Aan de vele manieren waarop CAO-naleving wordt nagestreefd kan er ook nog een worden toegevoegd: de CAO zo inrichten en formuleren dat die gebruikers uitnodigt om er mee aan de slag te gaan in plaats van de randen ervan op te zoeken. Een mooie uitdaging!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: