CAO en de kunst van het loslaten!

Het was door 2e Pinksterdag (in Nederland nog steeds een vrije dag!) een korte werkweek, maar er gebeurde veel. Ik sprak uitgebreid met een vakbondsbestuurder over de toekomst van de vakbeweging en verzorgde op het Voorjaarscongres van de NVZD voor bestuurders in de zorg een sessie over volwassen arbeidsverhoudingen. Tevens maakte ik me met mede schrijver Jeroen Pepers en uitgever CAOP/CAOvan(N)U op voor de aanbieding van ons boek ‘Werken in en aan verandering’ aan Michiel Hietkamp, voorzitter van CNV Jongeren, komende week.

Door al die activiteiten loopt een rode draad: loslaten. De vakbeweging moet zich aanpassen bij de komst op de arbeidsmarkt van de Grenzeloze Generatie, zoals beschreven in ‘De grenzeloze generatie en de onstuitbare opmars van de B.V. IK’ van Frits Sprangenberg en Martijn Lampert. Bestuurders in de zorg (en ook in andere sectoren) realiseren zich (of moeten zich realiseren) dat volwassen arbeidsverhoudingen met hun medewerkers bijdragen aan volwassen dienstverlening door diezelfde medewerkers aan hun klanten. En daarmee aan het bedrijfsresultaat! Voor de inrichting van volwassen arbeidsverhoudingen zijn zij zélf verantwoordelijk, niet (alleen) CAO-partijen op afstand!

Volwassen arbeidsrelaties moeten (zeker voor een belangrijk deel) individueel worden ingericht. Dat betekent ronduit: minder CAO, hoewel er vast en zeker bepaalde collectieve kaders zullen blijven bestaan. De vakbeweging kan werkers (werknemers én zp’ers, leden en niet-leden) daarbij coachen en ondersteunen. ‘Werken in en aan verandering’ gaat over het loslaten van oude kaders en gewoonten, ook aan CAO-tafels! Een lange weg te gaan? Misschien. Maar juist deze week kondigde CAO-coördinator Toon Wennekers van FNV Bondgenoten in het Algemeen Dagblad een koerswijziging aan: van zaakwaarnemer naar coach! ‘We hebben onze leden in het verleden te veel gepamperd’, zegt Wennekers. Werknemers moeten zelfredzamer worden, vindt hij. Er gloort hoop!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: